Uw eigen serverruimte bouwen? Begin er niet aan!

De meeste bedrijven vanaf 50 medewerkers hebben een datacenter of serverruimte waarin zich alle servers en data van het bedrijf bevinden. De ruimte is vaak de trots van het bedrijf. De knipperende lampjes van de indrukwekkende apparatuur mogen gezien worden! Veel serverruimtes zijn daarom goed zichtbaar vanaf de gang. Een enkeling zet zelfs nog wat blauwe spotjes op de 19” racks. Cool. Maar de dagen van het interne datacenter zijn geteld.

Het kan er prachtig uitzien, maar als je nuchter naar een serverruimte kijkt dan zijn ze te duur, niet flexibel, slecht schaalbaar en onvoldoende betrouwbaar. Er is tegenwoordig een beter en goedkoper alternatief voorhanden; het inhuren van capaciteit bij een extern datacenter.

De onzichtbare kosten van een eigen serverruimte

Een serverruimte kost veel geld. De zichtbare kosten zitten in het (ver)bouwen van de ruimte, de aanleg van de stroomvoorziening, airconditioning en de aanschaf van servers. Er zijn echter ook veel onzichtbare kosten, die meestal niet direct meegerekend worden. Stroomverbruik is daar een voorbeeld van. Rekent u even mee? Een gemiddelde server gebruikt zo’n 350Watt continu, dat komt neer op 250kWh per maand. De ondersteunende systemen zoals airconditioning verbruiken echter ook stroom. Omdat de gemiddelde serverruimte niet erg efficiënt is ingericht, verbruikt die vaak net zoveel stroom als de server zelf. Het werkelijke verbruik is dus 500kWh per maand. Het gemiddeld aantal servers per bedrijf van 50 werknemers of meer is 12,5. De totale rekening bedraagt dus 500 kWh* 12,5 servers * € 0,12 per kWh = € 750,- per maand. Wel iets om rekening mee te houden.

De omvang van uw eigen serverruimte

Staat u nu voor de beslissing om een serverruimte te bouwen? De omvang zult u dan vaak baseren op de verwachte groei van het serverpark in de komende 5 jaar. Er is echter een grote kans dat die groei niet gaat plaatsvinden! Door ontwikkelingen als virtualisatie en een toenemend gebruik van software die vanuit de cloud wordt gehuurd, zullen serverruimtes in de toekomst alleen maar kleiner worden. Of zelfs helemaal verdwijnen. Er is dus een grote kans dat u investeert in een ruimte die steeds minder gebruikt gaat worden. Trouwens; de ruimte die een serverruimte in beslag neemt is al gauw 10m2. Op basis van een huurprijs van € 130,- kost u dat dus € 1.300,- per jaar.

Het alternatief: ruimte in extern datacenter huren

Doordat glasvezel en andere breedbandverbindingen inmiddels in vrijwel heel Nederland tegen een laag tarief verkrijgbaar zijn, is het huren van capaciteit bij een datacenter een goed en betaalbaar alternatief.

De huur van rackspace in een extern datacenter biedt een aantal voordelen. U huurt alleen de ruimte die u nodig heeft; dat kan vaak al vanaf een kwart rack, genoeg voor het plaatsen van zo’n 10 servers. Doorgroeien of minder ruimte huren is mogelijk zonder dat geïnvesteerd hoeft te worden. Schaalbaar en flexibel dus. Verder zijn de stroomvoorziening en koeling veel betrouwbaarder doordat de meeste datacenters alle onderdelen minimaal dubbel uitvoeren. Een uptime van 100% is eerder regel dan uitzondering. Geen zorgen meer over de koeling van uw servers bij deze tropische temperaturen!

En de stroomkosten dan? Die vallen door de zeer efficiënte indeling en het gebruik van de nieuwste technieken op het gebied van koeling vaak zeer voordelig uit. Uitgaande van bovenstaande voorbeeld kunt u ruim € 280,- per maand besparen. Tel dat op bij de veel lagere kans op uitval, grote flexibiliteit en meer ruimte(of lagere huur) in uw eigen pand, en trek zelf uw conclusie.

Deze blog behandelt slechts een beperkt aantal zaken die meespelen bij de keuze voor het outsourcen van uw serverruimte. Previder kan u helpen bij het maken van een complete kosten/baten analyse.

Pieter de Haer

Pieter de Haer is Marketing & Productmanager bij Previder. Sinds 2010 is Pieter in die functie verantwoordelijk voor het product- en dienstbeleid van Previder en initieert hij de marketingactiviteiten. Naast een IT & marketing achtergrond heeft Pieter veel ervaring op het gebied van datacenter-, cloud- en connectiviteitsdiensten.

profiel bekijken

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

aanmelden