Help! Een nieuwbouwschool ….wat nu?

Vaak komt de hulpvraag te laat …tenminste dat is mijn ervaring met nieuwbouwprojecten bij scholen. De aannemer, de architect, de gemeente …allemaal hebben ze mee kunnen praten over hoe het zou moeten in dat prachtige nieuwe (en waarschijnlijk multifunctionele) gebouw. Allemaal terechte en goede adviezen maar vaak ontbreekt er nog één belangrijke partij: de ICT leverancier.

Praktijkvoorbeeld

Dat voorgaande vervelende gevolgen kan hebben kan ik prachtig schetsen aan de hand van het onderstaande waargebeurde project bij een van onze klanten - voor het gemak school X.

Bij school X staat de verhuizing van de oudbouw naar de nieuwbouw voor de deur. Het is inmiddels september en in december willen ze toch echt wel verhuizen. De oplevering verloopt voorspoedig volgens de aannemer en dus dacht men: laten we Heutink ICT uitnodigen om te komen praten over de verhuizing van ons netwerk en de digiborden. Tijdens het gesprek op school werden de bouwtekeningen natuurlijk ook besproken en ik viel van de ene verbazing in de andere. Men had  geen rekening gehouden met de hoogte waarop de beamers moesten hangen (te lage plafonds) loze leidingen in de muren voor het wegwerken van de bekabeling waren te krap (waardoor er toch weer met opbouw gootjes gewerkt moest worden) en de patchkast was te klein waardoor de server(s) alsnog op een tafeltje ernaast gezet moesten worden. En dan hebben we het nog niet eens over de internet verbinding en telefonie. In dit geval is er direct een afspraak gepland met de aannemer en E-installateur en in gezamelijkheid is er gelukkig nog een hoop leed  voorkomen, waardoor men straks in december gaat verhuizen naar een nieuwe locatie die ook qua ICT gebruik helemaal op de toekomst is voorbereid. Maar het mag duidelijk zijn: veel extra werk en de nodige kosten voor meerwerk. Erg vervelend dus want het had allemaal voorkomen kunnen worden.

Een nieuwbouwschool ….wat nu ?

Wat ik er mee wil zeggen is dat zodra het woord nieuwbouw alleen al valt ook goed na te denken over het ICT gebruik in de nieuwe school. Nodig de ICT leverancier op tijd uit om mee te denken over het ontwerp van ICT gerelateerde zaken in de school en voorkom zo de nodige discussie en ellende achteraf. Geloof me: dat biedt alleen maar voordelen!

Een aantal handige tips

Een aantal handige tips bij gesprekken zijn:

  • Plaats en grootte patchkast
  • Extra aansluitpunten boven plafonds (UTP en 220V) t.b.v. bijvoorbeeld een draadloos netwerk
  • Indien men kiest voor loze leidingen om de digibord bekabeling in weg te werken zorg er dan voor dat deze voldoende ruim zijn voor alle bekabeling (VGA,GELUID, UTP etc. etc.)
  • Hoogte lokalen i.v.m. ultra short trow beamers
  • Stevigheid van de wanden i.v.m. montage van beamers/LCD Touch schermen
  • En neem een projectleider in de arm die verstand van ICT zaken heeft

Robert Terhalle

Robert Terhalle

Robert Terhalle is Teamleider New Business bij Heutink ICT. Hij werkt al ongeveer 12 jaar in de IT sector, waarvan zo’n 6 jaar bij Heutink ICT en heeft ervaring op het gebied van zowel project- als accountmanagement. Voordat hij in dienst trad bij Heutink ICT was hij werkzaam als key-accountmanager bij een IT organisatie uit Enschede. Binnen Heutink ICT is hij verantwoordelijk voor alles op het gebied van aanbestedingen en new business.

Meld je aan voor de job alert

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling? Meld je dan aan voor de job alert en krijg als eerste alle relevante updates.