Tafels op een tablet

Het implementeren van tablets in het onderwijsaanbod van een school is vaak een zoektocht. Het is vooral een zoektocht naar inhoud: welke apps moeten we gebruiken? Gaan we met boeken aan de slag? Kortom; welke kant gaan we op? Veel scholen zijn nog op zoek. Bij Heutink trainingen zoeken we graag met u mee. We willen u meer vertellen dan alleen maar een review van een app.  We kijken ook meteen naar de organisatie in de school en de klas.

Vandaag gaan we kijken naar de mogelijkheden op het gebied van het automatiseren van tafels.

Als ik de ideale tafel app voor me zie, dan wil ik dat deze zowel geschikt is voor automatiseren, oefenen  als toetsen.  De app moet zelfstandig te gebruiken zijn zodat je als leerkracht, leerlingen individueel  kunt begeleiden. De leerkracht moet via de pc of een andere tablet gemakkelijk naar de resultaten kunnen kijken. Hiervoor moeten leerlingen dus ook hun naam kunnen selecteren. Daarnaast moet de app grafisch ook uitdagend zijn vormgegeven en verschillende uitdagende werkvormen aanbieden. Op deze manier blijven  leerlingen gemotiveerd om met de app te werken. Al brainstormend kwam ik tot de volgende uitganspunten:

Automatiseren

Een leerling moet de tafels hardop kunnen opnoemen, hierbij zouden ze verbaal ondersteund moeten kunnen worden door de app.

Oefenen

  • De tafels moeten per tafel kunnen worden geselecteerd en zowel door elkaar als achter elkaar kunnen worden geoefend.
  • Een tablet geeft allerlei creatieve mogelijkheden om te oefenen. Doormiddel van het slepen van antwoorden of tafels zou je een ook een leuke omgeving moeten kunnen creëren voor de leerlingen.

Toetsen

  • De tafels moeten per tafel kunnen worden getoetst. De toetsing moet divers plaatsvinden.(5 x6 =..  ... x 6 = 30)
  • De tafels moeten op deelgebied kunnen worden getoetst (tafels 1 t/m 5, 5 t/m 10, 1 t/m 10, 11 t/m 15.

Tafels

De eerste app die we tegenkomen is de app Tafels. De app oogt heel simpel. De achtergrond is wit en biedt geen leuke visuele ondersteuning. Het is bij deze app mogelijk om de tafels van 1 t/m 99 door elkaar te oefenen op een tafelkaart. De app kijkt de tafel ook meteen na. Verdere mogelijkheden biedt de app niet. Ik zie voor deze app weinig voordelen om dit op een tablet te oefenen. Ook organisatorisch lijkt me dit lastig. Als leerkracht is het niet mogelijk om resultaten in te zien en daarop te sturen.

Tafels oefenen

Deze app ziet er grafisch al een stuk mooier uit en er valt via het instellingen menu veel meer in te stellen. Zo is het niveau en snelheid in te stellen. Daarnaast is het mogelijk om bepaalde cijfers aan en uit te zetten. Deze app biedt wel de mogelijkheid om achteraf resultaten terug te zien, alleen staat er geen naam bij vermeld. Ook deze app biedt alleen maar oefening en biedt inhoudelijk dus niet heel veel meer dan de eerste app.

Kruistafels

Kruistafels laat de tafels als een soort kruiswoordpuzzel invullen, een leuke vondst! Dit is pas de eerste app die echt gebruik maakt van de touch bediening van de iPad. Ik kan me voorstellen dat kinderen het erg leuk vinden om met deze app te oefenen. De betaalde app biedt ook een soort tafelkaart functionaliteit. Ik vind dit een leuke app, al komt deze nog lang niet in de buurt  van de ideale tafel app.

Tafelkluis

Tafelkluis biedt als eerste app de mogelijkheid om namen toe te voegen. Een mogelijkheid die belangrijk is voor het werken in een klas. Vervolgens kunnen de tafels van 1 t/m 10 op verschillende manieren worden geoefend.  De oefeningen vind ik leuk om te doen en ik kan me voorstellen dat kinderen dit ook vinden. Toch is ook deze app redelijk beperkt. Naast oefenen is er namelijk niet veel mogelijk. Verder vind ik het erg belangrijk dat kinderen de antwoorden ook zelf in kunnen vullen, in plaats dat ze de antwoorden aan kunnen klikken.

Conclusie

De ideale tafel app heb ik nog niet gevonden, de meeste apps zijn leuke spelletjes waarmee je kunt oefenen. Maar ook niet meer dan dat. Er wordt in de apps nog betrekkelijk weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die het touchscreen van een tablet biedt. Ook onderwijskundig bieden de apps eigenlijk te weinig. Wij blijven in de gaten houden of er nog goede apps op de markt komen. Mocht u zelf nog een tip hebben voor een goede app dan horen wij dit natuurlijk graag.

Meld je aan voor de job alert

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling? Meld je dan aan voor de job alert en krijg als eerste alle relevante updates.