Tablets in de school, waar begin je?

Tablets in de school, waar begin je?

Stel je wilt als school tablets in gaan zetten maar weet niet goed waar je moet beginnen. Dat is een vraag waar veel scholen mee worstelen en die mij vaak gesteld wordt. Ik adviseer scholen eerst eens goed na te denken over de inzet. Op dit gebied zijn er eigenlijk 2 principes.

1op 1 onderwijs

1op1onderwijs is een principe dat we vaak in het VO zien. Hierbij heeft elke leerling zijn of haar eigen tablet. Het grote voordeel hierbij is dat een leerling vaak zelf verantwoordelijk is voor het apparaat. De leerling moet zorgen dat de juiste apps zijn geïnstalleerd en dat het apparaat elke dag is opgeladen. Een tablet is erg geschikt voor deze inzet. Fabrikanten hebben er namelijk een persoonlijk apparaat van gemaakt. Je kunt gemakkelijk je persoonlijke agenda , je e-mail, foto's en natuurlijk boeken op je eigen tablet plaatsen. Dit maakt het meteen wel lastig om je apparaat uit te lenen, het bezit namelijk allerlei persoonlijke gegevens.

Samenwerkend leren

We zien ook een principe waar bij er in een klas een aantal tablets worden aangeschaft. Leerlingen kunnen deze tabets gebruiken bij allerlei opdrachten. Het voordeel hiervan is dat leerlingen gedwongen worden om samen te werken. De tablet wordt gebruikt om informatie te verzamelen en later weer te delen. Een principe dat ook onderschreven wordt in onderzoek uitgevoerd door Professor Mitra. Ook Apple besteed aandacht aan het principe van samenwerkend leren. Dit doen ze doormiddel van Challenged based learning.
Hierbij worden leerlingen uitgedaagd om gezamenlijk een oplossing te verzinnen voor echte wereld problemen. Een mooi voorbeeld waarbij de inhoud leidend is! Zo zie ik het graag. Een nadeel van het samenwerkend leren met tablets is dat je een aantal tablets moet aanschaffen die je niet persoonlijk kunt maken. Je wilt natuurlijk niet dat de leerlingen gemakkelijk bij persoonlijke gegevens van de leerkracht kan komen.

Kortom beide principes hebben hun voor-en nadelen maar het is wel goed om hier over na te denken. Mocht je als school hier verder over willen denken dan bieden wij een inspiratiesessie aan waarin we al deze theoretische maar ook praktische zaken aan bod laten komen.

Meld je aan voor de job alert

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling? Meld je dan aan voor de job alert en krijg als eerste alle relevante updates.