Slimme campus maakt einde aan horrorspits

September was de maand van de hyperspits, volgens de NS. Megadrukte in de trein tussen 7.30 en 8.30 uur. En voor oktober zijn de vooruitzichten vergelijkbaar: uitpuilende rijtuigen, geen zitplaats beschikbaar. De schuld voor deze ‘horrorspits’ (Telegraaf) wordt steevast bij scholieren en studenten gelegd. Maar ik schuif die graag door naar de bestuurders van scholen en universiteiten. 


Het drukste moment in de Nederlandse ochtendspits is om 8.15 uur; er zijn op dat moment gemiddeld 2,4 miljoen mensen onderweg. Een kwart van de spitsreizigers is scholier of student en die hebben het kenmerk dat ze massaal op ongeveer hetzelfde tijdstip (rond 8.15 uur) op pad gaan. Er reizen weliswaar meer forenzen maar die vertrekken verspreid over de ochtend.

‘Meer flexibiliteit is onmogelijk’

De NS is al jaren bezig om universiteiten en HBO’s zover te krijgen dat ze hun roosters aanpassen. Iets later beginnen en iets langer doorgaan zou bijvoorbeeld de angel grotendeels uit de ochtend- en avondspits halen. Maar volgens bestuurders is dat onmogelijk. Zo gaf het bestuur van de Universiteit van Utrecht al eerder aan dat daar absoluut geen ruimte voor is. De lesroosters maken volgens de bestuurders al maximaal gebruik van de avonduren en weekenden. “De roosters zijn effectief over de lesdagen verspreid zodat we optimaal gebruik maken van alle onderwijsruimten.” Bij dat laatste zet ik een groot vraagteken. Ik denk dat er nog een enorme efficiencywinst te behalen is in de bezetting van onderwijsgebouwen. Zozeer zelfs dat we daarmee de hyperspits of horrorspits voor een deel kunnen oplossen.

Maak gebouwen slimmer en communicatiever. Laat ze voortdurend vertellen wie waar zit, waar nog ruimte is, hoe de bezetting er naar verwachting morgen uitziet, waar een extra college of vergadering het beste gepland kan worden..  Met sensoren en melders verzamel je data die helpt om gebouwen slimmer, kostenefficiënter en duurzamer te beheren. Een slimme campus op basis van IoT en machine learning – al lang geen rocket science meer, maar mainstream technologie voor de dagelijkse praktijk.  Slim gebouwenbeheer begint bovendien nog voordat de studenten in de trein gestapt zijn. Via een app of chatbot weten ze al of er colleges uitvallen of verplaatst zijn.

Voldoende lucht in de roosters

Een slimme campus zorgt er ten eerste voor dat je wéét hoe de daadwerkelijke bezetting is. Niet volgens het rooster dat aan het begin van het jaar bij elkaar is gepuzzeld, maar volgens de actuele bezettingsgegevens. Dan zal blijken dat er vast voldoende lucht in de roosters zit om flexibel te zijn en spitsmijdend gedrag te bevorderen. Ten tweede kun je dankzij de technologie voortdurend en à la minute inspelen op wijzigingen en op de laatste data. Dat betekent bijvoorbeeld dat studenten ’s ochtends nog iets langer kunnen uitslapen. Maar daarvoor is wel nodig dat onderwijsbestuurders nu wakker worden.

Meer weten?

Robbert Post
Manager Commercie
robbert.post@winvision.nl 06 - 24 78 07 10

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

aanmelden