Hoe vermeld je een onafgeronde opleiding op je cv?

Onlangs bekeken we gezamenlijk met onze stagiairs hun cv’s en daar kreeg ik de vraag wat je moet doen met een onafgeronde opleiding op je cv. Deze stagiair had de opleiding mechatronica twee jaar volgehouden, maar had toch besloten om te stoppen. De opleiding paste niet goed bij hem en hij vond dat hij zijn ei meer kwijt kon in de opleiding informatica. Toch had hij zijn opleiding mechatronica niet vermeld op zijn cv. “Ik denk niet dat ik een IT-werkgever kan overtuigen als hij ziet dat ik mijn opleiding niet heb afgerond”, was zijn reactie.

Het niet vermelden van een onafgeronde opleiding op je cv kan verleidelijk zijn. Waarschijnlijk heb je slechte herinneringen aan deze periode, zat je niet lekker in je vel of waren er persoonlijke omstandigheden waardoor je de opleiding niet hebt afgerond. Daarnaast spreekt onzekerheid een grote rol bij het niet vermelden van een onafgeronde opleiding. Wordt het gezien als slap? Kom ik dan over als een afhaker?

Onderbouw je keuzes

Ik gaf de stagiair het advies om eerlijk te zijn. Recruiters, leidinggevenden of ondernemers willen namelijk graag de persoon achter het cv zien. Bovendien pikken HR-professionals een gat in het cv er zo uit en dat roept alleen nog maar meer vragen op. Het roept vraagtekens op als je in het gesprek moet aangeven dat je destijds een opleiding hebt gevolgd, maar deze niet hebt afgerond. Vertel simpelweg de waarheid op je cv en laat zien wat jou drijft. Waarom ben je gestopt met de opleiding en wat waren je beweegredenen om een ander pad te kiezen?

IT-bedrijven willen liever oprechte, enthousiaste IT’ers zien en de onafgeronde opleiding is onderdeel van jouw studiehistorie. Beargumenteer in je motivatiebrief of begeleidende tekst waarom je gestopt bent met de opleiding. Dit zegt namelijk iets over jou als persoon en die wil de potentiële werkgever graag leren kennen. Niet iedereen legt dezelfde weg af alvorens zijn diploma te behalen. En dat is maar goed ook; wat zou het anders saai worden.

Tips hoe je je onafgeronde opleiding moet vermelden:

  1. Geef bij elke opleiding aan of je het diploma behaald hebt.
  2. Heb je een studie niet afgerond vermeldt dit dan. Je hoeft hierbij geen reden op je cv te zetten, het mag wel. Houd het dan kort. 
  3. In je motivatie brief of toelichting kun je motiveren waarom je van studie gewisseld bent.
Odile Elshout

Odile Elshout is Senior Recruiter bij de Odin Groep. Zij draagt zorg voor de recruitmentactiviteiten voor zowel de Odin Groep als de onderliggende bedrijven Previder, Heutink ICT en web2work. Dankzij haar jarenlange ervaring heeft zij specifieke kennis van de IT-arbeidsmarkt.

Meld je aan voor de job alert

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling? Meld je dan aan voor de job alert en krijg als eerste alle relevante updates.