In 6 stappen naar de cloud

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om ICT diensten (gedeeltelijk) uit de cloud af te nemen. De cloud biedt immers veel voordelen. Maar een overstap naar de cloud is er niet eentje die u op een maandagochtend neemt. Daar gaat een heel proces aan vooraf. De duur en de complexiteit van het proces hangen af van de wensen van uw organisatie, maar grofweg kunt u als organisatie in 6 stappen migreren naar de cloud.

1. Inzicht creëren

Voordat u op zoek gaat naar een cloudprovider met passende cloud-oplossingen is het van groot belang om inzicht te creëren. Dat houdt in dit geval in dat u uw organisatie grondig onder de loep gaat nemen. Zo gaat u niet alleen onderzoeken met welke systemen en applicaties uw personeel werken en of er applicaties zijn die bijvoorbeeld verouderd zijn, maar onderzoekt u ook uw huidige IT-personeel. De overstap naar de cloud betekent zeer zeker niet dat zij hun baan verliezen, maar een inventarisatie naar bijvoorbeeld de huidige kennis over de cloud is nodig in verband met eventuele bijscholing. Het is overigens belangrijk om al in deze fase uw personeel te betrekken bij de plannen. Maak het onderwerp daarom bespreekbaar, omdat personeel dan ook eventuele wensen uit kan spreken. Uiteindelijk zijn zij het die dagelijks vanuit de cloud moeten gaan werken. Het is dus een uitgelezen kans om uw personeel optimaal tevreden te stellen. In de eerste stap is het tevens van belang om na te denken hoe de cloud uw doelstellingen kan ondersteunen. Welke voordelen biedt de cloud uw organisatie? Hierbij kunt u denken aan kostenbesparing, maar bijvoorbeeld ook aan de versimpeling van processen, veiligheid en gemak. Houd u hierbij in het achterhoofd dat niet alles per se naar de cloud hoeft. Migreer alleen de zaken naar de cloud die voor u voordelen opleveren.

2. Cloudprovider kiezen

De moeilijkste stap in het proces is misschien wel het kiezen van de juiste cloudprovider. Ze zijn er in allerlei verschillende soorten en maten; de vraag is echter waar u op moet letten bij het kiezen van de juiste. U doet er wel verstandig aan om een onafhankelijke cloudprovider te kiezen. Deze kunnen u adviseren over het hele cloud-spectrum. Let u ook op de volgende punten:

  • Beschikbaarheid. Eigenlijk moet het zo zijn dat gebruikers er niks van merken dat er een overstap naar de cloud is gemaakt. De beschikbaarheid moet dus optimaal zijn. Bij downtime kunt u geen zaken doen, en dat kan duizenden euro’s per uur kosten. Veel cloudproviders beloven hoge beschikbaarheid van hun diensten. Onze tip: kies voor een twin-datacenter. Mocht er iets misgaan in datacenter 1, dan draait datacenter 2 gewoon door, en kunt u doorgaan met zakendoen.
  • Veiligheid. We hoeven het u niet te vertellen; U wilt garantie dat uw data veilig staat. Doorgaans werken cloudproviders met zeer strenge beveiligingseisen. Er zijn twee certificeringen die in principe de basis vormen van een goed beveiligde omgeving: de ISO 27001 en de NEN 7510. Daarnaast is in oktober 2015 werd het Safe Harbor verdrag ongeldig verklaard door het Europese Hof. Onder het verdrag konden bedrijven toestemming krijgen om gegevens van Europeanen in de Verenigde Staten op te slaan. Nu het verdrag vervallen is kunt u er dus vanuit gaan dat uw data in veilige handen is wanneer u deze in een Nederlands datacenter opslaat. Ook zijn per 1 januari jl. een aantal wijzigingen doorgevoerd die van invloed zijn op uw data. Vanaf dat moment trad de Meldplicht Datalekken namelijk in werking. Op grond van die wet moet een 'ernstig' datalek gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens (huidige CBP) en moeten alle datalekken binnen een organisatie worden geregistreerd. Het niet voldoen aan de vereisten van de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) valt onder de definitie van datalekken. Het schenden van deze wet kan verstrekkende gevolgen hebben voor de partij die verantwoordelijk is voor het lek of voor het verspreiden van data.
  • Kosten/SLA. Uiteraard spelen kosten een grote rol bij de keuze. De cloud zal uiteindelijk voor u financieel voordeliger moeten zijn. Veel cloudproviders gaan uit van een vaste prijs per maand. Dat is prettig en overzichtelijk, maar controleer wel wat er allemaal bij de prijs zit inbegrepen. In het SLA (service level agreement) staan afspraken die u maakt met de cloudprovider. Het komt vaak voor dat de SLA snel even gescand wordt, terwijl het wel een essentieel document is. Zo staat er bijvoorbeeld in beschreven waar u recht op heeft in het geval van downtime, een calamiteit of een faillissement. Zo staan publieke cloudproviders er om bekend dat ze slechte SLA’s leveren en bij een storing komt u letterlijk achter in de rij te staan.

3. Strategie bepalen

Samen met de gekozen cloudprovider of IT-specialist bespreekt u de strategie. Hierbij spreekt u uw wensen en eisen uit, en de cloudprovider adviseert u wat voor uw situatie de beste oplossing is. Zo is niet iedere applicatie gebaat bij een migratie naar de cloud. In sommige gevallen is het simpelweg niet nodig om vanuit de cloud te draaien omdat het de applicatie bijvoorbeeld enkel een lokale machine aanstuurt. Dit zie je bijvoorbeeld veel in fabrieken. Samen uw cloudprovider bekijkt u welk type cloud voor uw organisatie het meest geschikt is. Is dat private, hybrid, virtual private of public? In deze fase zal de cloudprovider ook bekijken in hoeverre uw organisatie klaar is voor de migratie naar de cloud. Een uitgebreide Cloud Scan helpt u hierbij. Hierbij beoordeelt de cloudprovider uw organisatie op onder andere de technologieën die u nu gebruikt en wat er eventueel nodig is om aan uw wensen te kunnen voldoen.

4. Ontwerpen van de cloudomgeving

Zodra de wensen en mogelijkheden duidelijk zijn geworden, kan de omgeving ontworpen worden. Hierbij zal de cloudprovider drie documenten aanleveren. Het technisch ontwerp waarin de infrastructuur uitgewerkt zal worden. Zaken als governance, verbinding, beveiliging en beheer komen hierbij ook aan de orde. In het organisatieontwerp wordt er gekeken naar uw organisatie en de veranderingen die de migratie naar de cloud met zich mee zal brengen. Niet alleen op het gebied van bedrijfsprocessen, maar ook op het gebied van personeel. Tot slot zal in het implementatieplan een planning en stappenplan gepresenteerd worden over de migratie.

5. Implementeren van de nieuwe cloudomgeving

Als de contracten ondertekend zijn, de ontwerpen gereed en het voor uw organisatie duidelijk is wat er gaat gebeuren, kan de migratie van start gaan. Hoe lang de migratie duurt is geheel afhankelijk van de omvang van uw organisatie en van de cloud-oplossingen waar u gebruik van gaat maken. Grofweg zijn er twee manieren. Data grofweg ‘verplaatsen’ naar de nieuwe omgeving en die daar inladen zal altijd korte downtime met zich meebrengen. Vandaar dat deze optie vaak is uitgesloten. Bij streaming replicatie blijft het bronsysteem online en kan men de applicatie blijven gebruiken. De content wordt in de tussentijd gemigreerd naar de nieuwe omgeving en zodra alles gemigreerd is wordt de nieuwe omgeving geactiveerd en tegelijkertijd het bronsysteem gedeactiveerd.

Ook intern zal het een en andere veranderen. Personeel zal ondersteund moeten worden in de nieuwe manier van werken. Een goede training is hierbij noodzakelijk, want als personeel niet of slecht in staat is om de veranderingen te verwerken zal onvrede ontstaan.

6. Beheer

Dat (een deel van) uw IT-omgeving gemigreerd is naar de cloud wil niet zeggen dat u geen beheer meer hoeft uit te voeren. Vlak na de migratie is de cloud effectief voor uw organisatie, maar het is belangrijk dat de cloud ook daadwerkelijk effectief blíjft. Het is daarom van belang dat processen continu geoptimaliseerd worden zodat u kunt blijven profiteren van alle voordelen die de cloud biedt. Afhankelijk van het type cloud waar uw organisatie voor gekozen heeft zal uw cloudprovider (een deel van) het beheer op zich nemen.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

aanmelden