G Suite for Education

G Suite for Education is een serie toepassingen van Google gericht op het onderwijs. De komende periode zal ik enkele blogs schrijven over de werking van dit platform. Als onderwijsconsulent houd ik mij bezig met de onderwijskundige mogelijkheden, verzorg ik trainingen en begeleid ik scholen bij een succesvolle implementatie. De flexibele inzet en naadloze samenwerking van de verschillende onderdelen maakt de omgeving in mijn ogen uitermate geschikt voor in het onderwijs. In mijn eerste blog zal ik wat meer informatie geven over de werking van de verschillende onderdelen van het platform.

Admin console

De diensten van Google zijn allemaal online oftewel volledig in de cloud. Als school kun je gratis een schoolomgeving aanvragen op de website van Google (klik hier). Je krijgt dan een eigen online Google omgeving voor jouw school. Binnen deze omgeving krijg je toegang tot verschillende diensten van Google en kun je centraal verschillende zaken regelen en beheren, zoals een applicatie aan of uit zetten voor specifieke gebruikers. De omgeving noemen wij ook wel de admin-console of admin-omgeving.

Diensten van Google

Google biedt verschillende diensten aan vanuit de admin-omgeving. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste:

 • Gmail, contacten en agenda
  Het is mogelijk uw e-mail te koppelen aan deze omgeving. Je kunt dan gewoon met je school of bestuurs e-mailadres mailen. De email ziet er precies zo uit als Gmail. Naast de mail heb je ook de beschikking over een online agenda. Met behulp van deze omgeving kun je ook heel gemakkelijk een online agenda maken die je deelt met ouders of teamleden. Zoals een jaarplanning of toetskalender. Het is overigens niet verplicht om de e-mail functionaliteiten te gebruiken.
 • Google drive/ Google documenten
  Google Drive is de online opslagplaats of verkenner voor het werken met bestanden. U kunt hier allerlei bestanden in plaatsen zoals foto’s en documenten. Deze zijn dan altijd en overal te benaderen met behulp van een internetbrowser. Met behulp van Google documenten kunt u tekstverwerken, deze bestanden kunnen worden opgeslagen in de Drive. De kern van het werken met deze omgeving is samenwerken. Je kunt heel gemakkelijk een document samenstellen en deze delen met een collega of andere leerling. Het is dus niet langer nodig om een document als bijlage te versturen. U kunt andere mensen met behulp van een e-mail toegang geven tot het originele document. U bepaalt natuurlijk zelf welke rechten uw collega’s krijgen. Mogen ze het document alleen inzien of ook bewerken.
 • Google Classroom
  Google Classroom is een elektronische leeromgeving specifiek gemaakt voor het onderwijs. Binnen deze omgeving kunt u gemakkelijk mededelingen doen, opdrachten plaatsen of een vraag stellen om bijvoorbeeld voorkennis te activeren. Ook van deze omgeving is het samenwerken weer de essentie. U kunt als leerkracht heel gemakkelijk een opdracht maken en deze uit uw Google Drive halen. Of u kunt een sjabloon voor bijvoorbeeld een werkstuk of taalopdracht klaarzetten voor uw leerlingen. Iedere leerling krijgt automatisch zijn eigen kopie van dit bestand.
 • Google Sites
  Met behulp van Google sites kunt u eenvoudig een website bouwen. Dit zou bijvoorbeeld de site van de school kunnen zijn of een klassenpagina met relevantie pagina en documenten van de klas. Leerlingen kunnen ook eenvoudig een site maken voor bijvoorbeeld een werkstuk.
 • Google Hangouts
  Met behulp van Google Hangouts kunnen leerkrachten en leerlingen onderling communiceren. Deze toepassing is een beetje vergelijkbaar met Skype. Het is dus mogelijk om te videobellen of berichten naar elkaar te sturen. Dit wordt wel eens gebruikt om scholen of zelfs leerlingen onderling met elkaar te laten communiceren.

Privacy

Ik krijg veel vragen over hoe Google met de privacy omgaat. Google vertelt er meer over op haar eigen site (klik hier). Een groot verschil van het werken met een school-omgeving met een consumentenversie is de omgang met privacy. Er worden binnen de Google omgeving geen reclames aangeboden, de school is eigenaar van alle data en de gegevens van de school worden niet aan derden aangeboden.

Chromebooks

Veel scholen kiezen ervoor om te gaan werken met Chromebooks. Chromebooks zijn laptops van Google waarop het besturingssysteem Chrome OS is geïnstalleerd. Een Chromebook is ontworpen voor het werken in een online omgeving. Veel scholen werken met Basispoort software en hebben daar in combinatie met Chromebooks goede ervaringen mee. Een Chromebook kenmerkt zich door zijn snelheid en stabiliteit. Binnen een paar seconden is het apparaat opgestart en kunnen leerlingen er mee aan de slag. Je kunt een Chromebook centraal beheren vanuit de admin-omgeving. Hiervoor is wel een extra beheerslicentie nodig. Op het moment dat het apparaat wordt beheerd is eigenlijk alles centraal in te stellen: van bureaublad achtergrond, tot de te laden internet pagina’s en favorieten.

Wij krijgen vaak vragen of het ook mogelijk is om te printen vanaf een Chromebook. Google maakt gebruik van het protocol Google Cloudprint. Als een printer of kopieerapparaat dit protocol bezit dan kan er vanaf een Chromebook worden geprint. Als een printer deze functionaliteit niet heeft dan kan er een kastje worden aangeschaft en in het netwerk worden geïnstalleerd.

Conclusie

G Suite for Eduction biedt zeer veel functionaliteiten die geschikt zijn voor het onderwijs. Het is wel van belang om goed na te denken wat je ervan wilt gebruiken. Werken binnen de Google omgeving is namelijk anders dan werken in een omgeving van bijvoorbeeld Microsoft. Bij Heutink ICT helpen wij u graag bij het maken van de juiste keuzes.

In volgende blogs zal ik dieper ingaan op het werken met de specifieke toepassingen. Heeft u vragen of interesse in verdere begeleiding dan kunt terecht op onze website (klik hier)of neem contact op via ons contactformulier.


Wouter Stiekema

Wouter Stiekema

Wouter Stiekema werkt al jaren als onderwijsconsulent bij Heutink ICT. Voorheen werkte hij als leerkracht, ICT'er en bovenschools ICT'er op een basischool. Als onderwijsconsulent houd hij zich bezig met de onderwijskundige mogelijkheden, verzorgt hij trainingen en begeleidt hij scholen bij een succesvolle implementatie. Wouter heeft het Leerlingadministratie- en leerlingvolgsysteem ParnasSys tot een persoonlijk specialisme ontwikkeld. Daarnaast begeleidt Wouter scholen die zich bezig houden met de implementatie van tablets binnen het onderwijs.

Meld je aan voor de job alert

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling? Meld je dan aan voor de job alert en krijg als eerste alle relevante updates.