Overwin koudwatervrees bij zorg in de cloud

Hoewel steeds meer bedrijven gebruikmaken van diensten en infrastructuur uit de cloud, is hier onder IT-managers in de zorgsector toch vaak nog veel weerstand tegen. En dat is jammer, want innovatie in de zorg zou vele malen sneller gaan als de zorg cloud computing meer zou omarmen.

Een mooi voorbeeld van innovatie in de zorg is ORdigiNAL uit Almere. Het bedrijf levert software waarmee zorgprofessionals spraak kunnen omzetten naar geschreven tekst. De gebruikers kunnen hierdoor snel patiëntendossiers bijwerken. De software onderscheidt zich door de ondersteuning van een enorme bibliotheek met medische vaktermen die in de loop der jaren is opgebouwd. Deze wordt actief bijgehouden door de gebruikers van de oplossing, doordat de spraakherkenningsoplossing, Dragon Medical Direct, als SaaS uit de cloud wordt geleverd. Aanpassingen van één gebruiker kunnen hierdoor gemakkelijk ten goede komen aan alle gebruikers van een zorgorganisatie.

Angst

Ik word altijd enthousiast als ik van dit soort initiatieven hoor. Maar wat ik er ook direct bij moet vertellen: nog lang niet alle artsen en ziekenhuizen maken gebruik van clouddiensten als Dragon Medical Direct. Niet zozeer omdat ze die niet nuttig vinden, maar omdat ze bang zijn om patiëntgegevens in een externe cloud te laten verwerken. Ze houden de gegevens liever in een eigen datacenter en menen dan meer controle te hebben op de databeveiliging.

Innovatie

IT-managers in de zorgsector hebben koudwatervrees als het op cloud computing aankomt. En ze schieten zichzelf daarbij in de voet, want het uitsluiten van cloud gaat ten koste van innovatie. Cloudoplossingen kunnen met veel minder overhead onderhouden worden en zijn daardoor vaak goedkoper dan on premise oplossingen. Je kan oplossingen in kortere tijd uitrollen dan on premise diensten en er is dus ook snellere innovatie mogelijk. Bovendien is het updaten van een centrale oplossing een stuk eenvoudiger, zoals bijvoorbeeld zo’n bibliotheek met medische vaktermen.

Datasecurity

De veelal genoemde bezwaren op het gebied van datasecurity en privacy zijn bovendien vaak niet gegrond. Service providers die actief zijn in de zorg werken veelal internationaal en leveren dienstverlening van zeer hoge kwaliteit. Ze zijn op de hoogte van de nieuwste beveiligingstechnieken en de geldende wetten, implementeren die in de oplossingen voor hun klanten. Meestal weten ze beter dan een regionaal ziekenhuis welke maatregelen ze kunnen nemen om zich goed te beschermen tegen cybercriminelen of welke stappen ze moeten zetten om aan de wet te voldoen. In de praktijk blijkt ook dat zo’n externe cloud vaak veel beter beveiligd is dan een omgeving die een zorginstelling zelf beheerd.

In gesprek

Er zijn talloze voorbeelden van branches die enorme stappen maken op het gebied van digitale transformatie. Helaas mis ik bij veel organisaties in de zorg de ondernemersgeest die je moet hebben om tot echte innovatie te komen. Mijn advies is daarom: wacht niet langer en ga de mogelijkheden die de cloud je organisatie kan bieden eens serieus onderzoeken! IT-managers in de zorg kunnen veel beter een gesprek aangaan met een SaaS-leverancier, dan zelf in eigen beheer het wiel opnieuw uit te vinden.

Ewald Lucas

Ewald Lucas heeft ruim 20 jaar ervaring in de ICT-wereld, waarvan 8 jaar bij Previder. Ewald heeft alle kennis in huis om een passende oplossing te vinden voor de klant. Kernwaarde voor Ewald is de ‘personal touch’: in de techniek kan je je onderscheiden, maar niets is zo onderscheidend als de band die je opbouwt met een klant.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

aanmelden