DNN als basis voor uw webapplicatie

Toen ik in 2014 als softwareontwikkelaar bij web2work kwam werken, kwam ik voor het eerst in aanraking met het CMS-platform DotNetNuke (DNN), een opensource systeem, gebaseerd op Microsoft .NET technieken. Ik had nog nooit van DNN gehoord maar had ik al wel veel ervaring opgebouwd met het veel bekendere WordPress. ‘Waarom DNN?’, vroeg ik me af maar al snel werd het duidelijk dat er veel redenen aan te wijzen zijn waarom DNN zo’n sterk CMS is om als basis te gebruiken voor een webapplicatie. In dit blog deel ik er acht met u.

1. Opensource

DNN is een opensource systeem. Dat wil zeggen dat alle broncode ingezien kan worden. Als software ontwikkelaar is dit erg prettig. Zo kunnen we precies zien wat er onder de motorkap van DNN gebeurt en indien nodig kunnen we zelfs ingrijpen en dingen aanpassen.

2. Beveiliging

DNN is OWASP (Open Web Application Security Project) 10 compliant. Dat wil zeggen dat DNN aan de tien meest belangrijke veiligheidseisen van een webapplicatie voldoet. Wat natuurlijk een heel prettige uitgangspositie is om een webapplicatie mee te bouwen. Daarnaast is het voor een softwareontwikkelaar mogelijk om gebruik te maken van diverse functies in DNN om de veiligheid te waarborgen.

3. Microsoft .NET framework

DNN is gebouwd op het Microsoft .NET framework. Hierdoor wordt alle geschreven software gecompileerd. Het voordeel voor een ontwikkelaar is dat bij updates van DNN je direct weet of je software nog compatibel is met de wijzigingen in DNN. Daardoor kunnen we altijd vrij snel updates van DNN uitrollen bij onze klanten zonder gedoe.

Onze webapplicaties zijn ondergebracht bij ons zusterbedrijf Previder. De webapplicaties draaien hier op Microsoft Server software. Vanzelfsprekend sluit het framework hier goed op aan omdat alles binnen een Microsoft omgeving draait.

4. Multisite ondersteuning

Een DNN installatie kan meerdere sites ondersteunen. In de praktijk betekent dit dat als een klant een extra website wenst (bijvoorbeeld een dochtersite), deze snel is aan te maken. Zo is het dus niet nodig om een nieuwe installatie uit te voeren. Daarnaast is het mogelijk om de functionaliteit van de bestaande website her te gebruiken op de nieuwe site.

5. Flexibele pagina-indeling

Elke pagina is opgedeeld in blokken. De beheerder van de website kan zelf bepalen hoe blokken gepositioneerd worden en welke content in de blokken weergegeven zal worden. DNN ondersteunt dit ‘out of the box’, wat inhoudt dat dat in de meeste gevallen geen ontwikkelwerk vergt.

6. Rollen en rechten

Als software ontwikkelaar is het mogelijk om gebruik te maken van de rollen en rechten structuur in DNN. Zo kunnen gemakkelijk en veilig functionaliteiten (on)beschikbaar gemaakt worden voor gebruikers. Dit zorgt weer voor een betere veiligheid van de applicatie.

7. Vormgeving op maat

DNN bevat de mogelijkheid om de webapplicatie een eigen style te geven met de laatste technieken op het gebied van styling. Zo hebben we deze website (web2work.nl) natuurlijk ook zelf gebouwd en gestyled op het DNN platform.

8. Modules

DNN onderscheidt zich van bijvoorbeeld het veel bekendere WordPress in kwaliteit en security van modules. Zowel de modules als leveranciers worden beoordeeld en gecontroleerd. Een DNN module moet dus aan een aantal strenge eisen voldoen voordat deze gebruikt kan worden. Zo weet je, dat als je gebruik maakt van DNN modules je op het gebied van security goed zit. Dit is voor veel bedrijven reden om juist voor DNN te kiezen.

WordPress is ooit gebouwd als blogapplicatie maar wordt tegenwoordig ook gebruikt als CMS. Je kunt er gemakkelijk en snel een website mee maken. Er zijn plugins en extensies beschikbaar, maar de kwaliteit en security hiervan is niet altijd gegarandeerd. Mede hierdoor kunnen veel WordPress sites soms makkelijk gehacked worden.

Het wiel opnieuw uitvinden

Door te bouwen op een bestaande en bewezen basis, vinden we het wiel niet opnieuw uit, maar blijft maatwerk wel altijd mogelijk. Daarnaast blijft het onderliggende systeem up-to-date doordat het continu wordt doorontwikkeld. Als software ontwikkelaar bij web2work hoef ik me dus niet bezig te houden met de triviale aspecten van een webapplicatie. Op die manier kan ik me vol richten op uitdagende issues die komen kijken bij het ontwikkelen van een webapplicatie. En daar heeft de klant weer baat bij.

Wilt u weten hoe web2work u kan helpen bij de implementatie, installatie, vormgeving en ontwikkeling in DNN? Klik hier om een afspraak te maken voor een vrijblijvende kennismaking.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

aanmelden