Office 365 heeft het onderwijs veel meer te bieden dan u denkt

Microsoft Office 365 voor het onderwijs is voor velen niet onbekend. Veel besturen en scholen maken er al gebruik van voor de e-mail en agenda. Het gratis platform van Microsoft biedt toegang tot informatie en applicaties vanaf elk device, op elk moment van de dag. En producten als Word, Excel en PowerPoint zullen u eveneens bekend in de oren klinken. Minder bekend in het onderwijs (de zakelijke markt maakt er al wél gebruik van) zijn de oplossingen voor communicatie en samenwerking van Office 365: OneDrive, Delve, Video en SharePoint Online worden steeds belangrijker.

OneDrive

OneDrive is de dienst van Microsoft die het mogelijk maakt bestanden op te slaan in de cloud. Toegang tot je eigen OneDrive verloopt via een beveiligde website die - net als alle andere applicaties van Microsoft - toegankelijk zijn vanaf elk device. OneDrive is de tegenhanger van Dropbox, een tool die bekender is bij het grote publiek. Het voordeel van OneDrive ten opzichte van Dropbox is de koppeling met andere diensten van Microsoft.

Delve

Microsoft Office Delve is een tool van Microsoft die u helpt om bestanden in uw eigen OneDrive (of die van uw organisatie) te vinden. Delve zorgt er voor dat er documenten in één oogopslag getoond worden die voor u interessant zijn op een bepaald moment. Daarnaast wordt het zoeken naar documenten, documenten van collega’s en profielen van collega’s u beduidend makkelijker gemaakt. Met Delve is het tevens mogelijk om (net als op Social Media) collega’s te ‘volgen’. Zo bent u altijd up-to-date van de documenten waar uw collega’s aan werken.

Video

Office Video is één van de laatste toevoegingen aan Office 365. Video biedt de mogelijkheid om zelfgemaakte video’s eenvoudig op te slaan en te delen. Hiermee is Microsoft Video vergelijkbaar met YouTube, alleen wordt het delen met collega’s u een stuk makkelijker gemaakt, met name in combinatie met Microsoft Delve.

SharePoint Online

SharePoint Online is het platform dat door Microsoft is ontwikkeld om samenwerking en informatie-uitwisseling binnen een organisatie makkelijker te maken. Het biedt één centraal ‘gedeeld punt’ voor het vastleggen en delen van documenten en andere digitale objecten. SharePoint wordt veelvuldig toegepast in zakelijke omgevingen maar er wordt echter niet vaak gedacht dat SharePoint eveneens veel mogelijkheden biedt voor het onderwijs:

  1. Onderwijsbreed. SharePoint Online is in te zetten op alle niveau’s in het onderwijs. Hierbij valt te denken aan besturen of stichtingen die informatiestromen naar de onderliggende scholen en samenwerkingsgroepen laten lopen. Of een niveau lager: scholen die informatie delen met ouders en externe partijen. De combinatie met MOO (Mijn Omgeving Online) biedt door middel van Single Sign On (eenmaal aanmelden) een nog groter gebruikersgemak.
  2. Kennisopslag. SharePoint Online biedt uitstekende mogelijkheden om informatie en kennis op te slaan en te waarborgen. Één centraal punt waar kennis gedeeld wordt, zodat iedereen altijd op de hoogte is.
  3. Straight to the point. Informatie delen kan snel, zonder omwegen, en op de juiste manier met de juiste perso(o)n(en) gedeeld of weergegeven worden.
  4. Actueel. Het uitgebreide versiebeheer in SharePoint zorgt ervoor dat de software altijd up-to-date is zodat u optimaal gebruik kunt maken van de laatste features.
  5. Educatief. Leerlingen hebben de mogelijkheid om via SharePoint zichzelf te ontwikkelen en kennis te structureren. Hierbij valt te denken aan de mogelijkheid werkgroepen te creëren om informatie gezamenlijk te delen.
  6. Social Media. Een eigen sociaal netwerk biedt de mogelijkheid om met groot gemak berichten naar elkaar te versturen via een chatfunctie. Makkelijk met elkaar overleggen op afstand dus.

Kortom

Office 365, en met name de mogelijkheid tot delen en samenwerken met informatie en documenten binnen SharePoint Online, biedt veel mogelijkheden voor stichtingen, scholen en medewerkers. SharePoint Online biedt een groot gebruikersgemak om efficiënter te werken. Wel moet gezegd worden dat de implementatie van het platform op zich nog geen garantie voor succes is. Het gaat ook om de wijze waarop de implementatie wordt uitgevoerd en wordt ondersteund.

Web2work helpt u, in samenwerking met zusterbedrijf Heutink ICT, graag met het bouwen en implementeren van een Office 365 omgeving. Bent u benieuwd wat voor u de mogelijkheden zijn, neem dan gerust contact op met Heutink ICT. Hun adviseurs staan u graag te woord.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

aanmelden