Allemaal aan de Glasvezel?

PO Raad over glasvezel

Afgelopen weken heb ik met veel interesse de diverse stukken gelezen die vanuit de PO Raad zijn gepubliceerd in zake de noodzakelijkheid van glasvezel voor het (primair) onderwijs. Bovendien is op Twitter, LinkedIn en de diverse bekende blogs het nodige geschreven over dit onderwerp.

Ik heb op basis van deze discussie gemeend ook een blog te wijden aan dit onderwerp. Dit omdat de discussie in mijn optiek niet goed gevoerd wordt en de uitgangspunten volgens mij niet helemaal duidelijk zijn.

Als je mij 3 of 4 jaar geleden had gevraagd of glasvezel noodzakelijk zou zijn om op een juiste manier je IT infrastructuur in te richten dan was het antwoord volmondig JA geweest. Echter met de (sterke) opkomst van cloud computing is deze noodzaak in mijn optiek helemaal niet zo groot als nu wordt geschetst door de PO Raad en overige betrokken partijen.

Software, applicaties en de toekomst

Daar waar applicaties, software en andere IT oplossingen in het verleden ‘zwaar’ geprogrammeerd waren in pakketten als bijvoorbeeld JAVA en/of FLASH zijn deze in de afgelopen jaren (grotendeels) geoptimaliseerd voor het web door het gebruik van bijvoorbeeld HTML5. Met deze optimalisatieslag is ook bewerkstelligt dat de IT omgeving helemaal niet zo veel bandbreedte meer vergt als men nu doet vermoeden.

Bovendien zien we het gebruik van private cloud oplossingen, zoals een hosted desktop of terminal server, ook afnemen en het gebruik van public cloud juist toenemen. Denk aan Office 365 en Google Apps for Education. Ook dit zorgt voor een afname in de bandbreedte behoefte als je deze omgevingen op een juiste manier gebruikt.

Hoe dan wel?

Wat veel belangrijker is, is continuïteit van de verbinding en wat de betreffende leverancier doet als er dan toch een (ver)storing is. Zorg er dan ook voor dat je een verbinding hebt die tenminste semi-zakelijke kenmerken kent zoals een SLA (service en garantieafspraken document met reactie, response en oplostijden) en een vast IP adres. De snelheden een gemiddelde aanbieder op dit moment levert, of dat nu over COAX of DSL is, zijn voor een doorsnee basisschool veelal voldoende om mee te kunnen werken. Uitzonderingen uiteraard daargelaten.

Middel vs doel

Ik zeg hiermee zeker niet dat glasvezel geen middel kan zijn om een snelle internetverbinding te realiseren op uw schoollocatie. Het gaat echter om het doel: een stabiele internetverbinding met garanties en voldoende snelheid om uw IT omgeving te laten werken. Als dat de maatstaf is zult u merken dat er wellicht andere / goedkopere oplossingen zijn en dat mee gaan in de hype niet noodzakelijk is. En dan blijft glasvezel gewoon een middel en geen doel....

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

aanmelden