Windows 10: wat verandert er voor u?

Deze week, op 29 juli, wordt Microsoft Windows 10 uitgerold voor PC’s en mobiele apparaten. De komst van Windows 10 zal gepaard gaan met een aantal wijzigingen en nieuwe features. Wat zijn de belangrijkste vernieuwingen en wat betekent dit voor u als gebruiker?

Welkom terug Start-menu

De komst van Windows 8 en windows 8.1 bracht een grote ergernis met zich mee: het start-menu ontbrak. Het was de meest gehoorde klacht over de versie van Windows maar Microsoft heeft geluisterd naar haar gebruiker en dus zal Windows 10 (gelukkig) weer beschikken over de start-knop die net zoals in de voorgaande versies van Windows linksonder weergegeven zal worden en opent bij klikken een vernieuwd menu met apps, mappen en interactieve widgets. Dit geldt echter niet voor tablets; Hierop schakelt Windows 10 wel over naar het ‘tiles-menu’, net zoals dit in Windows 8 het geval is.

Microsoft Edge

Microsoft introduceert met de komst van Windows 10 een nieuwe webbrowser, Microsoft Edge. Dit is een alternatief voor Internet Explorer 11. De browser is ontworpen voor een betere webervaring zodat u makkelijker kunt surfen, lezen, delen en zoeken. Voordeel van deze browser is dat hij sneller is en minder capaciteit van het systeem vraagt.

Microsoft Cortana

Cortana is een virtual personal assistent, ontwikkeld door Microsoft. Cortana was al beschikbaar op Windows Phone 8.1, maar zal ook beschikbaar worden in Windows 10. Cortana ‘denkt’ met u mee en zal u assisteren en aanvullende informatie geven waar dat kan. Een mooie toevoeging, maar helaas is deze nog niet beschikbaar voor de Nederlandse markt.

En meer..

Naast de genoemde grote veranderingen zijn er meer wijzigingen aangebracht zoals de manier waarop u kunt schakelen tussen vensters, een opgepoetste interface en automatische focus, wat inhoudt dat wanneer er meerdere programma’s naast elkaar open staan, u niet eerst een programma hoeft te ‘activeren’ door te klikken alvorens u in de mogelijkheid bent om te scrollen. In Windows 10 hoeft u enkel met uw muis boven het programma te ‘zweven’ en het programma is al actief.

Laatste versie

Windows 10 zal de laatste losse versie van het besturingssysteem zijn. Via updates worden er vanaf Windows 10 namelijk steeds nieuwe functies toegevoegd (modulaire opbouw). Voordeel hiervan is dat bij een update naar een nieuwe versie niet al uw programma’s en applicaties opnieuw geïnstalleerd hoeven te worden, iets wat in het verleden soms nog wel noodzakelijk was. Ook betekent dit dat het testen van de werking van bestaande programma’s en/of applicaties vanaf Windows 10 (hopelijk) tot het verleden behoort.

Wat betekent de komst van Windows 10 voor u?

Thuisgebruikers die op dit moment gebruik maken van Windows 7 of Windows 8 hebben waarschijnlijk al een melding gekregen om alvast ruimte vrij te maken op de harde schijf. Op het moment van de uitrol zal Windows 10 zich automatisch installeren op uw PC of laptop. En dit zonder dat daar extra kosten aan verbonden zijn! Zakelijk gezien zal Windows 10 ook beschikbaar komen voor uw bedrijfsnetwerk. Hoe deze beschikbaarheid eruit ziet hangt af van uw specifieke inrichting van uw netwerk. Wij helpen u hier graag bij.

Wanneer u vragen heeft over functies, installatie, Windows 10 in uw bedrijfsnetwerk of over een ander Windows 10-gerelateerd onderwerp, neem dan gerust contact met ons op.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

aanmelden