Gaat Microsoft de strijd in het onderwijs verliezen van Google?

De laatste tijd krijgen we steeds meer aanvragen om een Google Apps for Eduaction omgeving in te richten of het gebruik van chromebooks/boxen in de klassen. Ik durf inmiddels de bewering wel aan dat Google het OS van de toekomst gaat leveren voor het primair onderwijs. In mijn blog probeer ik uit te leggen hoe ik tot deze conclusie ben gekomen.

Achtergrond

Een aantal maanden geleden heb ik best vertwijfeld gekeken als er een dergelijke vraag binnen kwam van een van onze klanten of via een aanbestedingsprocedure voor een Google omgeving.

‘Toch niet weer zo`n hype’ en ‘ Microsoft Windows 8.1 samen met Office365 werken toch meer dan prima’ waren gedachten die me meer dan eens door het hoofd schoten. Daarbij komt nog eens dat veel (educatieve) software en overige applicaties al sinds jaar en dag gestandaardiseerd zijn op het Microsoft platform en het onderwijs dus feitelijk Microsoft ‘verslaafd is geraakt/gemaakt.

De klant is natuurlijk koning, dus we zijn ons als organisatie zeker gaan verdiepen in de (on)mogelijkheden van de producten van Google en daarbij hebben we goed gekeken naar welke meerwaarde dit het primair onderwijs in Nederland zou kunnen bieden. Een aantal voordelen en mogelijkheden waren direct aanwezig, een aantal zijn in de afgelopen maanden toegevoegd.

Persoonlijk ben ik dus ook steeds enthousiaster over de mogelijkheden van met name het Chrome OS. De apps for Education vindt ik persoonlijk nog minder gebruiksvriendelijk dan de webapps van Word, Excel en Powerpoint in Office 365. Dat kan echter ook vanwege mijn eigen Microsoft ‘verslaving’ komen…

Google

Met het beschikbaar komen van het Google platform voor het Nederlandse onderwijs kreeg Microsoft er direct een geduchte concurrent bij. Ondanks het feit dat Google niet tot nauwelijks een footprint had was het direct een geduchte tegenstander. Dit vanwege het feit dat veel mensen in de privé sfeer via het Android platform al wel in aanraking waren gekomen met de producten en diensten van Google. Daarbij komt nog dat Google een onderhoudsarm cloud OS aanbiedt en beschikbaar komt op hardware welke vele malen goedkoper is dan een Windows gebaseerde werkplek.

Microsoft

Daar waar Google juist extra focus aanbrengt op het onderwijs heb ik het idee dat Microsoft zoekende is naar de best passende oplossingen. Daarbij missen ze ook enkele essentiële onderdelen om succesvol te zijn. En dit wel om de volgende redenen;

 • Geen goedkope onderwijs hardware in de vorm van tablets of ander soortige hardware. (een Google Chromebook/Box koop je al vanaf Eur. 150,-)
 • Onduidelijkheid omtrent de Shape The Future licenties en het Office 365 model welke via de licentie partners van Microsft aan te schaffen zijn. Het eerst genoemde model is geïntroduceerd, weer stop gezet en opnieuw opgestart met vreemde voorwaarden. Het laatst genoemde model zet vooral kwaad bloed vanwege de voorwaarden in het contract. Voor ons als leverancier is dit al verwarrend, laat staan voor ons klanten.
 • Het cloud OS ontbreekt nog steeds. Daar waar Google een ijzersterk cloud OS biedt, moet er bij Microsoft nog steeds een fysieke installatie uitgevoerd worden op het betreffende device.
 • Beheer en onderhoud van mobiele devices. Daar waar het Microsoft platform zich lastig laat beheren via beheer tools welke daarvoor in de markt te verkrijgen zijn heeft Google een eigen beheer platform voor de chromebooks/boxen welke naadloos integreert.
 • Al met al strategisch geen al te beste keuzes van Microsoft en Google steekt ze daar zeker de loef af op dit moment.

  Ik denk dan ook echt dat Google de strijd gaat winnen van Microsoft…of gaat Windows 10 ons al deze ontbrekende zaken bieden?

  Meld je aan voor de job alert

  Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling? Meld je dan aan voor de job alert en krijg als eerste alle relevante updates.