Hoezo uitgeleerd?

Als je zorgt dat je bijblijft, ga je als professional langer mee

Duurzame inzetbaarheid... Het is typisch zo’n term die je op dit moment veel hoort in de wereld van human resource management. Inhoudelijk gaat het in feite om wat in de jaren ’90 vaak ‘empowerment’ werd genoemd: zorg dat je je als professional blijft ontwikkelen. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je straks niet meer mee kunt met je vakgenoten en je klanten. Zo mis je op termijn de boot op de arbeidsmarkt.

Een mens is nooit uitgeleerd. Deze oude wijsheid is niet alleen van toepassing wanneer je al jaren aan het werk bent, maar ook als je net je HBO-diploma op zak hebt. Kom je net kijken op de arbeidsmarkt, kies dan gericht voor een werkgever die je de mogelijkheden biedt om je verder te ontwikkelen. En werk je eenmaal ergens, maak dan doordachte keuzes over je eigen ontwikkeling en zorg dat je die keuzes goed kunt onderbouwen. Vraag je regelmatig af: zit ik nog op de goede plek? Houd je te lang vast aan wat je kent terwijl je vak alweer drie ontwikkelingen verder is, dan maak je jezelf overbodig.

De noodzaak om te blijven groeien is natuurlijk dubbel zo sterk in een snel veranderende wereld als de IT. Daar komt nog bij dat de crisis bij veel bedrijven pijnlijk heeft blootgelegd welke medewerkers echt iets opleveren − en welke niet. De praktijk leert dat stilzitters over het algemeen niet de mensen zijn die het bedrijf verder brengen. En daarmee zijn ze extra kwetsbaar.

Ontwikkeling betekent ook verandering. En veranderen is niet altijd leuk. Het betekent vaak dat je uit je comfort zone moet komen, en veel mensen hebben daar moeite mee. Kijk daarom vooral naar de kansen die je voor jezelf creëert door je te ontwikkelen. Wees niet bang om zelf het initiatief te nemen, want de beste ontwikkeling komt uit jezelf. Als je meegaat met je vak, blijf je aangehaakt. En daar kunnen jij én je werkgever heel lang plezier van hebben.

Bij Odin Groep raak je nooit uitgeleerd. Door de Career Tracks heb jij je toekomst in eigen hand en bepaal je zelf de route die je volgt. Klik hier voor voor informatie over de Career Tracks en de actuele vacatures.

Meld je aan voor de job alert

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling? Meld je dan aan voor de job alert en krijg als eerste alle relevante updates.