Voorkom een valse start

8 tips om je loopbaan goed te beginnen

Bij de Odin Groep nemen we regelmatig jonge mensen aan die net hun opleiding hebben afgerond. Goed, misschien hebben ze nog niet die jaren ervaring waar vaak om wordt gevraagd. Maar dat wordt meestal gecompenseerd door een flinke dosis energie en enthousiasme. Bovendien biedt ons loopbaanprogramma Odin Career Tracks alle ruimte voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Ben jij zo’n starter op de arbeidsmarkt? Dan is het goed om je te realiseren dat de eerste jaren dat je werkt een unieke periode in je leven zullen vormen. Je komt terecht in een omgeving waar je intensief contact hebt met collega’s, en dan met name leeftijdgenoten die misschien net als jij nog geen huisje, boompje, beestje hebben. Het is daarom verstandig om niet zomaar bij de eerste de beste werkgever aan de slag te gaan. Vandaar deze 8 tips.

  1. Maak bewust een aantal fundamentele keuzes over je toekomst: wat wil ik precies gaan doen en waar wil ik wel en niet werken? Zo voorkom je dat je al binnen een jaar vastloopt in een functie en denkt: wat nu?
  2. Oriënteer je op mogelijke werkgevers: wat voor mensen werken er, welke opleiding en ervaring hebben ze en hoe is de leeftijdsopbouw?
  3. Kijk verder dan de vacaturetekst en het mooie plaatje: word ik bij deze organisatie meegenomen in nieuwe ontwikkelingen en wordt dat ook van me gevraagd?
  4. Verdiep je in je mogelijke toekomstige collega’s via social media. Zijn ze enthousiast, ontwikkelen ze zich ook echt en wat vertellen ze over de organisatie waar ze werken?
  5. Leg je horizon niet te ver weg. De keuze die je nu maakt, hoeft geen keuze voor het leven of zelfs maar voor vijf jaar te zijn. Het is misschien leuk als het zo uitpakt, maar het is geen must.
  6. Durf bij je sollicitatiegesprek kritische vragen te stellen, ook over de ruimte die je krijgt. Sommige dingen kun je beter nu weten dan wanneer je al bent aangenomen.
  7. Check bij een gesprek ook de sfeer van de omgeving. Voel ik me hier thuis? Hoe kom ik hier als starter straks uit de voeten? Zijn er leeftijdgenoten
  8. Ondanks alle voorzorgen toch al snel vastgelopen in je eerste baan? Blijf niet zitten op die plek waar je niet verder komt. Dat is funest voor je enthousiasme. Het is geen ramp om een verkeerde keuze te maken, als je er maar van leert.

Meld je aan voor de job alert

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling? Meld je dan aan voor de job alert en krijg als eerste alle relevante updates.