Werkloze IT’ers

De wereld schreeuwt om hooggekwalificeerde IT’ers. Tegelijkertijd zijn er veel IT-professionals die werkloos thuis komen te zitten. Hoe kan dat? En hoe los je het op? Een voorzichtige analyse.

Van comfortzone naar cloud

Voor velen die jaren geleden na hun IT-opleiding aan de slag gingen, is bij hun werkgever een soort comfortzone gecreëerd. Met name in het systeembeheer en aanverwante functies werd van hen eigenlijk geen specialisatie verwacht. Integendeel: hoe meer allround ze waren, hoe beter. Dit type IT’ers is vaak te lang blijven vasthouden aan de ‘oude’ techniek. Maar nu is in luttele jaren de cloud tot ontwikkeling gekomen. De techniek raakt sterk gecentraliseerd in en rond datacenters, en daar is vooral vraag naar (en werk voor) specialisten met diepgaande en actuele kennis.

Weggesaneerd

Gevolg van deze ontwikkeling is dat er de afgelopen jaren heel wat IT’ers van de oude stempel door hun werkgevers zijn weggesaneerd, simpelweg omdat er voor hen niet meer genoeg te doen was. Goed, in zo’n situatie kun je je de nieuwe techniek eigen gaan maken en de nodige certificeringen behalen, bijvoorbeeld via het UWV. Maar daarmee heb je nog niet de gevraagde ervaring met die nieuwe techniek. Je concurreert soms een jonger iemand die niet alleen vanuit kosten perspectief aantrekkelijk is, maar ook omdat deze wat makkelijker ’te kneden’ is. Bovendien is het ook een taak van een werkgever om pas afgestudeerde mensen een kans te geven werkervaring op te doen een daarmee een bestaan op te bouwen. 

De waarde van ervaring

Werkgevers zullen voor bepaalde functies wel degelijk ook ervaren kandidaten te overwegen en verder te trainen. Zij brengen in elk geval in bredere zin veel ervaring mee, en dat is altijd waardevol voor een organisatie. Bovendien: werken met IT betekent per definitie dat je als organisatie steeds moet investeren om je mensen nieuwe technieken te laten leren. Wel wordt de persoonlijkheid van een kandidaat dan flink onder de loep gelegd om te kijken of deze goed in het team past en de energie heeft zich in hoog tempo te blijven ontwikkelen.

Kennis mobiliseren

Wat kun je als werkloos IT-allrounder zelf doen om je financiële onafhankelijkheid te herwinnen? Je kunt natuurlijk op zoek gaan naar een werkgever die specifiek behoefte heeft aan een allrounder. Maar die spoeling wordt steeds dunner. Daarom is het misschien wel zo verstandig om te kijken welke veelgevraagde nieuwe specialisatie je eventueel zou liggen, en daar vervolgens vol voor te gaan door de nodige opleidingen te gaan volgen.
En dan serieus werk te maken van gerichte sollicitaties bij bedrijven die hierin mensen zoeken. Of je zoekt naar een andere mogelijkheid om je talent of misschien je hobby ten gelde te maken. Het mooie is dat alhoewel sommige beroepen overbodig worden er altijd nieuwe voor in de plaats komen. Dat is van alle tijden.

Meld je aan voor de job alert

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling? Meld je dan aan voor de job alert en krijg als eerste alle relevante updates.