Sollicitatiegesprek

Je sollicitatiebrief was raak, cv was overtuigend en je online profiel in orde: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Nu is het zaak om de positieve lijn voort te zetten, door in dit gesprek zo goed mogelijk voor de dag te komen. Dit is je kans, hier moet het gebeuren! Immers, je wil graag werken bij dit bedrijf. Maar hoe ‘verkoop’ je jezelf in zo’n gesprek? Hoe communiceer je met je gesprekspartner en hoe kom je over? Niet elke IT'er voelt zich gemakkelijk bij dit vooruitzicht. In alle gesprekken die ik de afgelopen jaren heb gevoerd zie ik grote verschillen. Van rustig en goed voorbereid, tot uitermate zenuwachtig en niet overtuigend. En dat geldt dan zowel voor alle niveaus, van servicedesk tot servicemanager, van technisch specialist tot architect. Hier volgen zeven do’s en evenzoveel don’ts om van jouw sollicitatiegesprek een succes te maken.

7 regelrechte do’s

 1. Verdiep je vooraf in je gesprekspartners (bijvoorbeeld via LinkedIn en andere social media). Hebben jullie bijvoorbeeld gezamenlijke kennissen, of ooit bij dezelfde werkgever gewerkt?
 2. Probeer je voor te stellen welke vragen je kunt krijgen (bijvoorbeeld over carrièrestappen die je in je cv hebt beschreven) en zorg ervoor dat je alvast wat heldere antwoorden paraat hebt. Waarom heb je deze stappen gemaakt, waar lag de focus?
 3. Verdiep je in de STARR-methode: de door werkgevers veel toegepaste methode voor het interviewen van sollicitanten. Als er bijvoorbeeld gevraagd wordt kwaliteit te leveren en efficiënt te werken, weet dan een voorbeeld te benoemen uit je vorige werk of een opdracht.
 4. Bereid een aantal slimme gerichte vragen voor over het bedrijf en de functie. En vraag dan ook eens door naar plannen voor het komend jaar; dit gebeurt weinig. Ook kun je vragen wat mogelijke vervolgstappen zijn en wat je daarvoor moet doen.
 5. Geef een stevige hand en maak tijdens het gesprek op een goede manier oogcontact.
 6. Let op je lichaamstaal. Je non-verbale communicatie kan van doorslaggevende betekenis zijn. Neem een actieve, geïnteresseerde houding aan.
 7. Wees eerlijk, ook over dingen die in het verleden misschien niet goed zijn gegaan.

Don’ts

 1. Draag geen onverzorgde of anderszins ‘foute’ kleding. Vind je het moeilijk om in te schatten? Kijk eens op de foto’s die je vindt op de bedrijfswebsites en social media. Het vragen aan je contactpersoon, bijv. de recruiter, kan natuurlijk ook.
 2. Wees nooit te laat voor je sollicitatiegesprek. Neem genoeg tijd en zorg dat je de route zo ongeveer uit je hoofd kent. Te laat komen is meestal funest.
 3. Zorg dat je niet zenuwachtig glimlacht of ongewoon nerveus overkomt.
 4. Praat niet te druk met je handen terwijl je antwoordt op simpele vragen.
 5. Neem geen al te stoere en zelfverzekerde houding aan. Assertief is prima, agressief werkt in je nadeel.
 6. Spreek nooit kwaad over je vorige of huidige werkgever. Houd het feitelijk en doseer je emoties indien je een vervelende ervaring hebt.
 7. Begin niet te snel over het salaris en vergeet niet dat ontwikkelingsmogelijkheden bij een werkgever ook waarde hebben. Bijvoorbeeld doordat je belangrijke vak certificeringen kunt halen. Mocht het salaris echt heel belangrijk voor je zijn, vraag het dan vooraf aan de recruiter en benoem waarom.

De moeite waard

Een sollicitatiegesprek duurt vaak nog geen uur maar kan je leven compleet veranderen. Het kan je op het juiste spoor zetten in jouw carrière, jouw Career Track. Het is dus echt de moeite waard om er werk van te maken. Hopelijk helpen de bovenstaande tips je op de goede weg. Succes bij je volgende sollicitatie!

Meld je aan voor de job alert

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling? Meld je dan aan voor de job alert en krijg als eerste alle relevante updates.