LinkedIn en cv

Laat je cv en LinkedIn voor je werken

Als je als IT’er gaat solliciteren, heb je een curriculum vitae nodig, en liefst ook een LinkedIn-profiel. Samen vormen deze twee voor werkgevers en recruiters een belangrijk instrument om bij een overvloed aan sollicitaties te komen tot een eerste schifting. Er worden veel IT vacatures, maar ze passen waarschijnlijk niet allemaal bij jouw achtergrond en ambitie. Hoe maak jij nu een cv en een LinkedIn-profiel waarmee je zo gunstig mogelijk voor de dag komt bij het bedrijf van jouw keuze − en dat uiteraard zonder de waarheid geweld aan te doen? Dat is minder ingewikkeld dan je zou denken, zeker wanneer je de rekening houdt met de volgende tips.

5 tips voor een cv dat in je voordeel werkt

Een aansprekend cv is meer dan een dorre opsomming van je persoonlijke gegevens en informatie over je opleidingen en werkervaring. Door echt aandacht te besteden aan je cv, vergroot je de kans dat jij die beruchte eerste schifting overleeft als je gaat solliciteren. Hier volgen 5 tips die je kunnen helpen dat doel te bereiken.

  1. De eerste indruk telt, dus geef je cv een mooie, frisse lay-out die past bij jou en je doelgroep. Maak het overzichtelijk.
  2. Benoem duidelijk je (gewenste) ICT-specialisme − zoals cloud of storage − en eventuele certificeringen. Zorg voor focus; waar ben je echt goed in qua IT technieken, waar gemiddeld of kom je net kijken.
  3. Beschrijf je werkervaring a-chronologisch en benoem resultaten. Wees concreet. Beschrijf welke klanten je had, in welke branches, wat voor projecten of opdrachten je hebt gedaan, met welke technologieën je daar gewerkt. En zijn er initiatieven die je hebt genomen? Maak de lezer - jouw favoriete werkgever - enthousiast zodat deze jou wil spreken!
  4. Heb je hobby’s of andere vrijetijdsbestedingen die iets bijzonders zeggen over jou als persoon? Vermeld ze! Het geeft wat meer kleur aan jou als persoon, zeker als je nog niet zoveel werkervaring hebt.

5 tips voor een effectief LinkedIn-profiel

Een goed LinkedIn-profiel is meer dan een online cv. Mede doordat LinkedIn een interactief medium is, kun je er veel extra effect mee sorteren. Zorg dat je door je aanwezigheid op LinkedIn niet alleen vindbaar bent, maar ook aanbevelenswaardig en deelbaar. Ook daarvoor hebben we 5 belangrijke tips voor je op een rijtje gezet.

  1. LinkedIn is een serieus en sterk visueel medium. Met een (professionele) profielfoto trek je hier meer nuttige views dan met een jolige selfie.
  2. Benoem je vaardigheden op een duidelijke manier, dan heb je 13 keer (!) meer kans dat andere LinkedIn-leden jouw profiel bezoeken. Je bent namelijk beter vindbaar. Heb je ruime ervaring met virtualisatie en is Citrix je specialisatie? Benoem deze vaardigheden/skills.
  3. Houd je profiel zo actueel mogelijk, zeker ook als het gaat om de bedrijfstak waarin je werkzaam bent (of wilt werken).
  4. Word lid van relevante groepen met veel (meer dan 5.000) leden, dan heb je 5 keer meer kans dat mensen je profiel bekijken. En je bent voor een veel groter aantal ITérs, recruiters en werkgevers zichtbaar.
  5. Ken je persoonlijk mensen met een groot netwerk? Zorg dat je met hen gelinkt bent, zeker als het gaat om personen die in hun vak enig aanzien genieten. Zie dat echter niet als een reden om maar zoveel mogelijk (al dan niet bekende) mensen aan je contacten toe te voegen.

Nog meer tips

Over effectief bezig zijn met je cv en LinkedIn zijn nog veel meer tips te geven. Een snel Google-rondje zal je al op het spoor zetten van allemaal handige boekjes die je verder kunnen helpen, zoals ‘Solliciteren via LinkedIn’, van Aaltje Vincent en Jacco Valkenburg. Maak er in ieder geval werk van. Want het werkt.

Meld je aan voor de job alert

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling? Meld je dan aan voor de job alert en krijg als eerste alle relevante updates.