Odin Career Tracks

Carrière maken in de IT is allang geen kwestie meer van een aantal vaste stappen zetten in één bepaalde richting. De sector kent intussen zoveel specialismen dat je als professional alle kanten op kunt. Toch komen veel IT’ers er nooit aan toe om te ontdekken wat ze écht kunnen en willen, doordat ze werken bij bedrijven waar lang niet alle disciplines vertegenwoordigd zijn. Bij de Odin Groep ligt dat anders, vertelt recruiter Odile Elshout: “Als groep van gespecialiseerde bedrijven hebben wij het hele spectrum in huis.”

Gestructureerde aanpak

Op zichzelf zijn er in Nederland natuurlijk veel meer multidisciplinaire IT-organisaties. Maar er zijn er niet zoveel die hun medewerkers over de volle breedte van de organisatie perspectieven bieden om zich te ontwikkelen. De Odin Groep doet dat wel, en vanaf nu nog nadrukkelijker dan voorheen. Onder de noemer Odin Career Tracks is namelijk een compleet loopbaanprogramma ontwikkeld, waarbij de veelheid aan mogelijke carrièreroutes binnen de groep helder in beeld is gebracht. Met Odin Career Tracks wil de Odin Groep zich profileren als een aantrekkelijk werkgever, aldus Odile Elshout: “Voor de eigen medewerkers, voor IT’ers die net zijn afgestudeerd, maar ook voor mensen die vanuit een functie bij een ander bedrijf een nieuwe richting willen inslaan. De moderne markt vergt een gestructureerde aanpak van het carrièrebouwwerk. De Odin Groep wil daarin voorop lopen.”

Routekaart

De essentie van Odin Career Tracks is visueel vastgelegd in een routekaart die doet denken aan die van een metro-stelsel in een grote stad. Op de kaart is te zien dat er binnen de Odin Groep verschillende begin- en eindstations zijn en dat er onderweg op meerdere punten kan worden overgestapt, zo legt Elshout uit: “Je kunt niet alleen overstappen naar een hoger niveau van de functie waarin je op dat moment zit, maar ook naar een andere richting waarvan je onderweg hebt ontdekt dat die eigenlijk beter bij je past. Er zijn IT’ers die steeds specialistischer de techniek in willen, maar er zijn er ook die gaandeweg meer de sales- en advieskant op willen of een coördinerende of leidinggevende rol ambiëren. Wij bieden de ruimte aan al die mogelijke scenario’s. Nieuwkomers bij de Odin Groep kunnen Career Tracks trouwens ook gewoon gebruiken om te kijken waar ze ongeveer staan en waar ze heen kunnen.”

Aansluiting en training

Belangrijke aanleiding voor de ontwikkeling van Odin Career Tracks is het feit dat de bestaande opleidingen voor IT’ers per definitie wat achterlopen op de snel veranderende praktijk. Daardoor is er geen perfecte aansluiting op die praktijk en hebben afgestudeerden vaak weinig zicht op de mogelijke rollen en functies die voor hen in het verschiet liggen. “Er komen nog steeds traditionele systeembeheerders van de opleidingen, terwijl er voor bijvoorbeeld de hostingindustrie nog niet eens een opleiding bestaat. Dat dwingt ons om zelf verantwoordelijkheid te pakken. We bieden de vereiste aanvullende scholing aan, met name in de vorm van trainingen van leveranciers als VMware, Microsoft, Citrix en Cisco. Bij de meeste trainingen gaat het om zelfstudie in een e-learning omgeving,” aldus Elshout. Certificering kan bij de Odin Groep in de meeste gevallen ‘in huis’ gebeuren, want men beschikt over een eigen gecertificeerd examencentrum.

Geen overstapproblemen

Odin Career Tracks laat zien wat er binnen de Odin Groep allemaal mogelijk is. En dat is heel wat, benadrukt Elshout: “Je kunt hier heel gericht stappen maken naar bijvoorbeeld virtualisatie, cloud, storage en andere specialisaties. Het mooie daarbij is dat alle bedrijven binnen de groep hetzelfde functiehuis en dezelfde beloningsstructuur hanteren. Daardoor zijn er geen overstapproblemen wanneer een medewerker zijn specialisatie wil zoeken in een ander Odin bedrijf. IT’ers kunnen hier in alle richtingen echt de diepte in gaan. Binnen de Odin Groep is werk op allerlei niveaus, van IT in het basisonderwijs tot in datacenters.”

Persoonlijke ontwikkeling

Naast professionele groei wordt persoonlijke ontwikkeling gestimuleerd: “We willen niet alleen dat mensen steeds beter worden, maar ook dat ze leren samenwerken met andere specialisten. Juist samen heb je de diepgaande kennis die een klant nooit zelf in huis kan hebben. Daar zit een flink deel van de meerwaarde van de Odin Groep en van de bedrijven die ertoe behoren. Verder vinden we het belangrijk dat onze mensen in hun dagelijks werk een bepaalde gretigheid en creativiteit hebben. Gedreven zijn om altijd verder te kijken en niet bang zijn om te blijven leren.”

Functioneren op hbo-niveau

De meeste IT-functies bij de Odin-bedrijven liggen op hbo niveau. Dat betekent echter niet dat hbo-diploma’s heilig zijn, benadrukt Elshout: “Wij kijken veel meer naar houding en gezonde ambitie. Het gaat er vooral om hoe mensen het oppakken in de praktijk, dat ze in dat opzicht functioneren op hbo-niveau. Zelfredzaamheid is een belangrijke eigenschap, zeker in deze tijd. Klanten eisen dat ook van ons. Zij willen werken met mensen die initiatief durven nemen en meer kunnen dan zijzelf.”

Open sollicitaties

De Odin Groep heeft de afgelopen periode flink in de picture gestaan, mede als gevolg van de recente centralisering op één prominente nieuwe bedrijfslocatie in Hengelo. Toch weet Odile Elshout uit de praktijk dat veel mensen - ook IT’ers - geen idee hebben van de functies en carrièremogelijkheden die de groep biedt. “Daarom roepen we geïnteresseerden graag op om gewoon eens een open sollicitatie te sturen. Dat is zeker geen kansloze missie, want we nemen per jaar zo’n 35 commerciële mensen en IT’ers aan. We laten elke sollicitant weten of we mogelijkheden voor hem of haar zien. Is dat wel het geval en hebben we op dat moment geen geschikte functie, dan blijft zo’n profiel in ons recruitment systeem en houden we regelmatig contact, bijvoorbeeld door middel van tweewekelijkse job alerts, social media en een nieuwsbrief. Bij nieuwe vacatures kijken we eerst wie we in portefeuille hebben; die mensen zijn sowieso het eerst aan de beurt.”

Eigen verantwoordelijkheid

Tot slot wil Elshout onderstrepen dat Odin Career Tracks ook een beroep doet op de eigen verantwoordelijkheid van medewerkers: “Je kunt zelf je route bepalen maar moet ook zelf de regie in handen nemen. Niet bang zijn, nieuwe dingen uitproberen, nieuwe stations en routes verkennen. Met Career Tracks bieden wij de transparante structuren om het eigen initiatief te faciliteren.”

Meld je aan voor de job alert

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling? Meld je dan aan voor de job alert en krijg als eerste alle relevante updates.