Identiteitscrisis?

Met de toename van alle webbased software en applicaties neemt ook het aantal inlogcodes en wachtwoorden toe. Voor het onderwijs zijn daar inmiddels een aantal goede oplossingen voor;

 • Basispoort
 • Federatie van KennisNet
 • Heutink ICT SSO platform

  Deze oplossingen zorgen ervoor dat een keur aan wachtwoorden en gebruikersnamen aan elkaar gekoppeld worden. Dit resulteert in een (meer) gebruiksvriendelijke omgeving. De achterliggende vraag is dan natuurlijk wel: Als al die systemen aan elkaar gekoppeld zijn en met elkaar communiceren wie is er dan in de ‘lead’. Met andere woorden: waar staat mijn hoofd- identiteit opgeslagen en hoe voorkom ik een identiteitscrisis?

  In mijn optiek is er altijd 1 systeem leidend voor de borging van alle gegevens. Dit kan per oplossing of project echter wel verschillen. Als de visie van de school of het bestuur is dat men de komende jaren in de Cloud wil gaan werken dan is het ook logisch dat je identiteit opgeslagen ligt in een van de gekozen cloud toepassingen. De meest logische zou de ELO (elektronische leeromgeving) of het LAS (leerling administratiesysteem zoals ParnasSys of Esis) zijn. De meest wenselijke situatie is dat je met één gebruikersnaam en wachtwoord alles voor jezelf en het lerende kind zou moeten kunnen regelen.

  Uiteindelijk maak je dus ook dit soort keuzes op basis van een helder ICT beleidsplan met een stip aan de horizon. Mocht u hulp willen bij het opstellen hiervan, dan kunnen wij u te allen tijde helpen.

  Meld je aan voor de job alert

  Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling? Meld je dan aan voor de job alert en krijg als eerste alle relevante updates.