Duur woord goede software!?

Capaciteitsmanagement! Iedereen hoort het, kent het, roept het misschien maar wie doet er wat mee?

Wij wel! Vorige week werd mij gevraagd om voor een klant, welke voor het grote deel als onderliggende laag VMware gebruikt, de meest recente versie Virtualization Manager van Solar Winds te testen. Dit daar we dachten dat het goed zou aansluiten bij zijn omgeving. Na enig rond bladeren op de site, het doorlezen van enkele product sheets, en ten slotte het openen van de "Virtualization Demo" was de volgende stap duidelijk. Downloaden en testen maar!

Installeren van de applicatie is eenvoudig te doen!

Na het downloaden maak je een nieuwe virtuele machine aan in je omgeving, je mount de gedownloade ISO en de installatie start al. Virtualization Manager is een "appliance" die draait op CentOS, een Linux besturingssysteem, en kiest tijdens de installatie zijn eigen hardware. Dit is 8 GB intern geheugen, 4 processors en 100 GB vrije disk ruimte geworden.

Machine draait, en nu?

Na het openen van de webadres welke je meegeeft tijdens de installatie start een wizard. De wizard loodst je eigenlijk door het belangrijkste gedeelte van de installatie. Hier geef je namelijk je Virtuel Centers (virtuele omgevingen) op. Je creëert een account met voldoende rechten in VMware, geeft deze op de eerste pagina op, klikt op de volgende pagina en je voert de virtuele omgevingen in, in ons geval waren dit er 4. Tot slot voer je de netwerk instellingen in en klaar! En nu mijn sterkste kant! Wachten……

7 dagen lang!

De Virtualization Manager doet zijn berekeningen aan de hand van je eigen virtuele omgevingen, dit houdt dus in zonder gegevens geen capaciteitsmanagement. Na de minimale inventarisatie van 7 ( lange ) dagen kon ik eindelijk inloggen. Na het openen van Virtualization Manager is het dashboard te zien, hier worden onder andere alerts en je hele virtuele omgeving afgebeeld. Onder de Alerts worden standaard gave features meegeven zoals een "Memory Ballooning", "CPU underallocated" en "CPU overallocated". Hier kun je dus de actuele status zien van je virtuele omgeving, je virtuele machines maar ook je datastores. Al deze Alerts zijn natuurlijk ook in een report samen te stellen of bij het optreden van een alert per e-mail te versturen.

Te laat?

Ondanks dat het gave features zijn die je echt wel in je omgeving wilt ben je eigenlijk al te laat als je een alert ziet. Je hebt het dan al niet meer over capaciteitsmanagement. Dus terug naar de orde van de dag en we klikken op "Capacity Manager". Als eerste kies je een virtuele omgeving en nadat je de juiste omgeving hebt gekozen geef je op wat de failover capaciteit van het aantal VMware hosts moet zijn en een berekening wordt gestart. Aan de hand van de 7 dagen die wij opgegeven hebben als "sample period" krijgen we vervolgens een overzicht met "Kleine VMs", "Gemiddelde VMs" en "Grote VMs". Hier wordt duidelijk aangegeven hoeveel virtuele machines er volgens de kleine, gemiddelde en grote VMs berekeningen nog geïnstalleerd kunnen worden. Tevens wordt er aangegeven waar de beperking ligt op gebied van de hardware.

Nieuwe hardware.

De berekening is uitgevoerd en nu blijkt dat je over te weinig hardware capaciteit beschikt en je wilt dus hardware gaan aanschaffen om toch de geplande doorgroei te kunnen maken. Maar hoeveel hardware en welke hardware? Om dit te berekenen kun je de vorige berekening opnieuw laten uitvoeren maar nu geef je ook aan het menu aan dat je een extra host gaat plaatsen. Tevens kun je opgeven wat het geheugen zal zijn, eventuele schijfruimte, aantal processors en als je wilt zelfs de schrijfsnelheid van het storage en netwerk wat benodigd is. Na het invoeren kan de berekening opnieuw uitgevoerd worden.

Als alles goed uitgevoerd is kun je precies zien welke hardware je aan moet schaffen om toch de gewenste virtuele machines te kunnen implementeren zonder dat je failover capaciteit moet inleveren.

Accuraat?

Berekening is uitgevoerd, resultaat is positief maar hoe weet je nu of dit ook allemaal goed geïnventariseerd is en wat is een kleine, gemiddelde en grote VM ( virtuele machine )?

Zoals ik al eerder vermelde voert SolarWinds Virtualization manager zijn berekeningen uit aan de hand van je eigen geïnventariseerde virtuele omgeving. Dit houdt in dat hoe langer de software draait, hoe accurater de software werkt en hoe beter het capaciteitsmanagement zal zijn. Zelf ben ik van mening dat Virtualization Manager minimaal 3 maanden moet draaien om een realistisch, goed en duidelijk beeld van je omgeving te kunnen weerspiegelen.

Conclusie:

Virtualization Manager geeft met name als je de software een langere tijd gebruikt een goed beeld van je omgeving en de schaalbaarheid ervan. Extra functies als "alerts" en "reports" zijn een echte toevoeging op elke omgeving! Daarnaast is het ook mogelijk om deze software te gebruiken op je Microsoft Windows Hyper-V omgeving. Dit kan alleen een Hyper-V omgeving zijn of gecombineerd met VMware Virtual Center. Een klein nadeel is wel dat je 3 maand voordat je goed capaciteitsmanagement wilt gaan uitvoeren de software al geïnstalleerd moet zijn.

Al met al is SolarWinds Virtualization Manager dus een goede oplossing om capaciteitsmanagement uit te voeren op je VMware en of Hyper-V omgeving!

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

aanmelden