Werken in ”de Cloud” iets voor u?

Bedrijven die momenteel onderzoeken of een Cloud oplossing van toegevoegde waarde kan zijn, zien vaak door de bomen het bos niet meer. Termen als  Private Cloud, Public Cloud, Hosted Desktop, Hybride oplossingen en O365 vliegen u om de oren.

Zijn Cloud oplossingen voor uw bedrijf van meerwaarde?  Zijn ze wel te integreren binnen uw onderneming? En naar welke Cloud oplossing zou u dan moeten kijken? Deze vragen zijn voor u, maar ook voor een automatiseerder niet eenvoudig te beantwoorden. Om hier meer inzicht in te krijgen moet u in ieder geval een aantal belangrijke vragen gaan beantwoorden:

  • Hoe belangrijk is het IT netwerk voor uw bedrijf? Kunt u wel even zonder of moet er een garantie zijn dat deze omgeving 24x7 te benaderen is (uptime)? 
  • Wat zijn de verschillende rollen, taken en eigenschappen van collega’s binnen uw bedrijf?
  • Is hier een onderverdeling in te maken en hoe willen deze collega’s vervolgens het liefst gefaciliteerd worden aangaande IT?  Zijn deze wensen reëel en wenselijk? 
  • Of zijn deze wensen wel gewenst maar niet haalbaar door bijvoorbeeld veiligheidsoverwegingen (risico analyse)?
  • Wat mag uw IT omgeving jaarlijks kosten en wat kost de IT omgeving u nu?
  • Wat wilt u bereiken? Wat is de huidige onvrede met de bestaande situatie? 

Door het beantwoorden van deze vragen wordt het voor een professionele automatiseerder eenvoudiger om samen met u te bepalen of een Cloud oplossing voor u toegevoegde waarde kan bieden.
 
Wij worden momenteel veel benaderd met vragen over Microsoft Office toepassingen (o.a. Word/Excel & e-mail) vanuit de Cloud. Microsoft geeft u vandaag de dag de mogelijkheid om daar op verschillende manieren invulling aan te geven. Er zijn twee belangrijke stromingen aan te geven, een door Microsoft zelf gefaciliteerd en de ander wordt in ruime verscheidenheid aangeboden door Microsoft partners.
Zo biedt Microsoft zelf Office 365 aan en kennen we daarnaast  een Hosted Desktop oplossing inclusief de Office suite, ook wel de Online Werkplek genoemd. Graag vertel ik u iets meer over de achtergronden van beide oplossingen:

Office 365 en een Online Werkplek worden beide gefaciliteerd vanuit een Public Cloud. Dit wil zeggen dat ze worden aangeboden vanuit een shared server omgeving waar meerdere bedrijven tegelijkertijd op werken. U huurt deze diensten tegen een vast bedrag per maand hierdoor wordt u geen eigenaar van deze IT diensten en/of licenties. Beide oplossingen bieden u in diverse smaken de software van Microsoft en geven u de mogelijkheid om bestanden, e-mail en agenda items onderling te delen. Er zijn nog meer overeenkomsten:

  • Ze zijn schaalbaar, de capaciteit is eenvoudig uit te breiden of te reduceren;
  • Ze kunnen u financieel voordeel bieden doordat u betaald voor wat u gebruikt, uw infrastructuur hoeft niet van te voren op piekbelasting  voorbereidt te zijn;
  • Ze zijn direct beschikbaar, u hoeft geen weken te wachten tot nieuwe capaciteit wordt aangeleverd.

In mijn volgende blog zal ik inzoomen op de verschillen, die er ook wel wezenlijk zijn, tussen deze twee type Cloud oplossingen.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

aanmelden