RES Hyperwat?

Afgelopen week is RES Hyperdrive aangekondigd. RES hyperdrive is een product van RES software die ook RES Workspace Manager, Automation Manager en Service Orchestration ontwikkelen. Res hyperdrive is het antwoord van RES op de eeuwenoude vraag hoe gaan we om met de data op onze devices die niet altijd in het pand zijn. Hoe houd ik de bestanden actueel, hoe zorg ik ervoor dat niet het halve netwerk op een usb stick gekopieerd wordt zodat er thuis nog gewerkt kan worden en de bestanden dan ergens blijven rondslingeren etc.

RES hyperdrive is een soort van cloud based storage oplossing die ervoor zorgt dat de bestanden die je kiest automatisch gesynchroniseerd worden tussen jou devices en de centrale opslag. Een beetje als de diensten die je hebt bij dropbox/Cloudme/Livedrive etc.

Wat is dan het principe van cloud based storage?
Je hebt ergens opslag en je verbind ernaartoe met een client op je pc of via je smartphone/tablet. Indien je bestanden in de opslag zet worden deze automatisch beschikbaar op de andere devices waarmee je verbinding maakt met deze storage
Je kan gebruikers toegang geven tot mappen binnen de opslag waar zij ook documenten kunnen plaatsen en zo kun je samenwerken aan documenten waar je ook bent.

Waarom RES Hyperdrive?
Even terug naar RES hyperdrive, eigenlijk is het hetzelfde als de andere cloud based storage oplossingen zoals dropbox met een paar bijzondere verbeteringen: 

  • Hyperdrive wordt geleverd als een appliance die je importeert in het virtuele platform naar keuze (vmware/xen server/hyper-v). Hierdoor blijft de data binnen het eigen netwerk! De data wordt niet in de cloud gehost bij een vendor die vervelende kleine regeltjes heeft waar je achteraf last van hebt.
  • Er is een koppeling mogelijk met de Active Directory dus gebruikers kunnen op basis van Active Directory lidmaatschap rechten krijgen binnen de data op de appliance
  • De data die op de devices die data syncroniseren wordt versleuteld opgeslagen dus zonder wachtwoord geen toegang tot de bestanden.
  • Indien je een device kwijt bent kan deze centraal gewist worden (remote wipe)
  • De bestanden worden niet alleen gedeeld met de andere devices waarmee je inlogt maar ook centraal gebackupped op de appliance
  • Je kan collega’s maar ook externen tijdelijk toegang geven (bijv. 1 week) tot bestanden en je kan precies aangeven hoeveel ze mogen downloaden etc.
  • Outlook integratie. Optie om een link te sturen naar het bestand ipv bestand als bijlage meesturen. Voordeel is dat ook grote bestanden als bijlage meegestuurd kunnen worden. Ander voordeel is dat de mailbox veel minder snel groeit.
  • De appliance is te koppelen aan ISCSI luns op het aanwezige san waardoor backuppen van de data via het san mogelijk is!

Wat is het niet?
Res hyperdrive is een tool voor gebruikers datasyncronisatie en niet bedoeld als vervanging voor sharepoint of andere collaboration pakketten. Hyperdrive ondersteund wel versiebeheer op de bestanden maar dat is het dan ook wel.

Is dit dan de oplossing voor de user data problematiek?
Het product is nog niet officieel uit dus een aantal zaken blijven wat onduidelijk.
Bijvoorbeeld:

  • Is het mogelijk een standaard fileshare bijv. die van de afdeling verkoop zowel beschikbaar te maken via de standaard driveletter als RES hyperdrive. Of moet iedereen over naar res hyperdrive
  • Welke file types worden allemaal ondersteund op de smartphone en tablets (kun je bijv. adobe reader, word of visio bestanden openen en bewerken).

En zo zijn er nog wel meer vragen te bedenken.

Volle cloud?
Ook zijn er al genoeg vendoren al lang bezig op deze markt en hebben ze een groot marktaandeel waar res wat vanaf moet gaan snoepen. 
Bij Citrix heeft met zijn Sharefile/follow me data principe bijna een vergelijkbaar product als de RES hyperdrive. Daarnaast hebben de directe concurrente van RES waaronder AppSense niet stil gezeten en hebben ook eigen filesync mogelijkheden uitgebracht. En dan zijn er ook nog de dropbox/Cloudme/livedrive en andere leveranciers die wat meer cloud storage voor eindgebruikers leveren.

Is RES hyperdrive iets om naar te kijken?
Toch is de conclusie Jazeker!  Allereerst omdat bepaalde organisaties hun data niet in de cloud mogen zetten (nen normen) en Hyperdrive de enige is die de data binnen het eigen datacenter houdt. Ook de Active Directory integratie is erg handig.

Daarnaast voor mij als ICT-er die al lang met RES werkt weet ik dat de producten die ze maken goed zijn en in de toekomst is het te verwachtten dat de hyperdrive integratie gaat krijgen met Automation Manager en Workspace Manager. Indien dat gaat gebeuren heb je helemaal één platform voor gebruikers, data en computerbeheer waar je als beheerder echt blij van wordt!

Voor meer informatie: RES Hyperdrive  
 

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

aanmelden