Werkplek Online of Office 365?

Werkplek Online en Office 365 zijn beiden oplossingen die u de beschikking geven over een online werkplek. Ze lijken in die zin veel op elkaar maar er zijn wel degelijk flinke verschillen. We zetten ze helder voor u uiteen.

Beide oplossingen geven u via internet de beschikking over de kantoorsoftware van Microsoft en bieden de gebruiker de mogelijkheid om bestanden, e-mail en agenda items onderling te delen. Als bedrijf huurt u deze diensten tegen een vast bedrag per maand, u wordt geen eigenaar van deze IT oplossingen. Zowel Office 365 als Werkplek Online worden gefaciliteerd vanuit een zogenaamde public cloud. Office 365 wordt gehost door een Microsoft cloud, Werkplek Online door een cloud van Lesscher IT. In beide gevallen betreft het een shared server omgeving waarvan meerdere bedrijven tegelijkertijd gebruik maken.

De overeenkomsten:

 • Deze oplossingen zijn schaalbaar, de capaciteit is eenvoudig uit te breiden of te reduceren;
 • Ze kunnen financieel voordeel bieden omdat u betaalt voor gebruik, de infrastructuur hoeft niet op pieken of groei voorbereidt te zijn;
 • Eventuele uitbreiding is direct beschikbaar, dus geen weken wachten op nieuwe capaciteit.
 • Beide oplossingen maken een geleidelijke overstap naar de cloud mogelijk. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen eerst uw mail omgeving te migreren. Documenten en applicaties delen via de cloud kan dan een vervolgstap zijn.

De verschillen:

 • Werkplek Online wordt aangeboden vanuit onze datacenters in Hengelo. Office 365 vanuit een datacenter in Ierland. Dit kan naast praktische redenen ook juridisch een aandachtspunt zijn. 
 • Werkplek Online wordt zo voor uw medewerkers ingericht dat zij niet merken dat de IT omgeving niet meer bij u in het pand staat. Onze cloud oplossing kan dus bijna ongemerkt ingevoerd worden. Ze krijgen namelijk het vertrouwde Windows bureaublad te zien met daarop de snelkoppelingen naar de applicaties met onderliggend een aantal netwerkschijven waarop bestanden kunnen worden gedeeld. Dit werkt anders bij Office 365. Afhankelijk van welke suite de gebruiker afneemt, verschillen ook de faciliteiten die de gebruiker geboden krijgt. 
 • Groot verschil tussen het delen van de bestanden is dat het bok Office 365 via SharePoint plaats vindt. Bij Werkplek Online gebeurt dit via de vertrouwde Windows Verkenner.
 • Ook is het bij Office 365 niet mogelijk bedrijfsspecifieke applicaties in de omgeving op te nemen. Wilt u deze applicaties outsourcen dan heeft u dus altijd een tweede hosting partij nodig. Dit is bij Werkplek Online niet het geval omdat uw applicaties in de omgeving opgenomen kunnen worden. Ze worden dan feitelijk in ons datacenter gehost en via uw online werkplek aangeboden. Zoals u gewend bent.
 • Als u echter geleidelijk wilt overstappen naar een cloud oplossing dan biedt Office 365 u meer mogelijkheden dan onze online werkplek. Bij Werkplek Online migreert u de gehele IT omgeving naar de cloud, bij Office 365 kan dit stap voor stap. U kunt er bijvoorbeeld eerst voor kiezen uw mail omgeving te migreren. Documenten delen via de cloud kan dan een vervolgstap zijn.
 • Nog een belangrijk aandachtspunt is het beheer van uw lokale IT omgeving. Wanneer u Office 365 gebruikt dan heeft u nog een altijd iemand nodig die uw lokale werkplekken beheert. Bij Office 365 worden deze werkplekken vaak intensief gebruikt omdat de volledige Office suite altijd nog lokaal geïnstalleerd dient te worden. Voor vragen over het beheer van deze lokale werkplekken kunt u niet terecht bij Microsoft. Bij Werkplek Online wordt de lokale werkplek weinig tot niet gebruikt: bijna alle werkzaamheden kunnen binnen deze omgeving uitgevoerd worden. De werkplek wordt vervolgens pro-actief voor u beheerd en voor ondersteuning kunt u contact opnemen met onze Servicedesk.
 • Tot slot is misschien wel het grootste verschil de prijs van deze twee cloud oplossingen. Toch blijft het appels met peren vergelijken. Office 365 kan aanzienlijk goedkoper zijn dan een online werkplek. Dit komt o.a. omdat deze oplossing verschillende suite’s voor verschillende type gebruikers biedt. Beide oplossingen bieden een aantal overeenkomsten maar zijn niet één op één met elkaar te vergelijken. Dit verklaart dan ook het prijs verschil.


 
  Desktop Online   Office 365  
Prijs per mailbox per maand        
Mobiele toegang        
Online Windows werkplek       
Exchange mailbox        
Microsoft Office 2010      E3 of hoger   
Bestanden delen   Fileserver    SharePoint   
Anti Virus        
Gebruikerslicenties        
Redundante infrastructuur        
Datacenter Nederland       
Bedrijfsspecifieke applicaties       
SSL beveiliging      E1 of hoger   
PDF genereren       
Acrobat Reader       
Single Sign-on      i.c.m. lokale ADFS server   
Publieke website       
Communicatie via Lync Online       
Offline bestanden synchronisatie     i.c.m. lokale ADFS server   

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

aanmelden