Wat is de Cloud nu precies?

Bij Cloud computing worden applicaties en data niet meer op één server geïnstalleerd, maar op meerdere servers verspreid over meerdere datacenters. Omdat de applicaties en data via internet beschikbaar zijn, wordt dit ook wel de Cloud genoemd.

Wat zijn de voordelen van Cloud Computing?

Doordat data verspreid zijn over meerdere servers en zelfs locaties, neemt de betrouwbaarheid en beschikbaarheid toe. Daarnaast zorgt Cloud Computing ook voor flexibiliteit omdat er capaciteit naar behoefte kan worden gehuurd. Afnemers van diensten uit de Cloud betalen dus alleen voor de capaciteit die ze daadwerkelijk gebruiken.

Is Cloud Computing hetzelfde als Application Service Providing (ASP) en Software as a Service (SaaS)?

Nee. Bij ASP en SaaS wordt een applicatie als een dienst aangeboden, meestal via internet. In principe kan ASP of SaaS echter gebaseerd zijn op één enkele server. Leveranciers van ASP of SaaS kiezen echter steeds vaker de Cloud als basis, omdat dit vele voordelen biedt.

Wat is het verschil tussen IaaS, PaaS en SaaS?

Het zijn verschillende lagen in de Cloud. Infrastructure as a Service (IaaS) is de basis en bestaat uit de gevirtualiseerde hardware (servers, storagesystemen, netwerken etc.). De laag daarbovenop heet Platform as a Service (PaaS) en bestaat uit het OS (zoals Windows 2008) en ontwikkeltools. De laag daarboven (SaaS) is de laag waarop de applicaties draaien. Lesscher IT levert via Previder IaaS, PaaS en SaaS.

Wat is het verschil tussen een Private Cloud en een Public Cloud?

Een Private Cloud is ontworpen voor- en wordt gebruikt door één enkele klant. Een Public Cloud is ontworpen om door meerdere klanten gebruikt te worden. Een Private Cloud wordt met name gebruikt door bedrijven die zeer hoge eisen stellen aan de veiligheid, zoals financiële instellingen, of zeer grote bedrijven. Lesscher IT levert zowel een Private- als een Public Cloud.

Is mijn data wel veilig in de Public Cloud?

Alhoewel de data van verschillende klanten opgeslagen staan in de Public Cloud, kunnen ze uiteraard niet bij elkaars data komen. De Cloud van Lesscher IT staat zelf in twee zwaarbeveiligde datacenters. Over het algemeen kunnen we stellen dat de data in de Cloud veiliger is opgeslagen dan bij de meeste bedrijven.

Wat is een Cloud Server?

Een Cloud Server is de naam van een gevirtualiseerde server inde Public Cloud van Previder.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

aanmelden