VPS, VDC of Private Cloud?

Cloud is een veelgehoorde term. Dat vinden niet alleen CIO’s maar ook marketeers, zij zijn helemaal los in de Cloud en bedenken de mooiste termen voor hun IaaS diensten: VPS, VDC, Cloud etc. Bent u op zoek naar een cloud oplossing? We zullen proberen u een duwtje in de rug te geven: IaaS ontrafeld.

De basis

Voordat we echt de terminologie in duiken eerst even terug naar de basis. IaaS staat voor Infrastructure as a Service, wat wil zeggen dat hard- en software door de klant niet wordt aangeschaft maar wordt afgenomen als een dienst. De hard- en software blijft eigendom van de dienstenleverancier en zij zijn verantwoordelijk voor het onderhoud en correct functioneren.

Hoe ziet het er uit

Bij IaaS wordt veelal een Virtuele Machine (VM) opgeleverd met een bepaalde capaciteit en eventueel met software zoals een Operating System en Database Software. Deze virtuele machine staat vervolgens geheel ter beschikking van de klant en kan gebruikt worden voor zowel interne als externe toepassingen.

De Virtual Machine wordt aangeboden door een virtualisatieplatform zoals VMWare. Een fysieke server biedt plaats aan vele virtuele machines, je deelt dus de fysieke hardware met andere bedrijven maar de virtualisatiesoftware zorgt ervoor dat de omgevingen geheel van elkaar gescheiden zijn. Het is dus niet zo dat je over de schutting bij de buren in de tuin kan kijken.

Hoe wordt het aangeboden?

De meest voorkomende termen voor een IaaS oplossing zijn Virtual Private Server (VPS) of Cloud Server. Als je op zoek bent naar een IaaS ‘Cloud’ oplossing kun je producten als managed hosting, colocation en dedicated hosting negeren. Bij managed hosting deel je een server met anderen, bij colocation en dedicated hosting wordt een aparte fysieke server gereserveerd voor gebruik door één klant.

IaaS wordt normaliter afgerekend op basis van de hoeveelheid capaciteit die wordt afgenomen: de hoeveelheid processorkracht (CPU cores), geheugen, opslagruimte en netwerkverkeer.

Vaak wordt een keuze geboden in het gewenste diensten-niveau (SLA’s), dit kan variëren van verschillende beschikbaarheidsniveau’s (van 99% tot 99,99%) en bereikbaarheid (kantooruren of 24×7) tot het installeren van OS updates en het monitoren van applicaties.

Wat is Private Cloud?

Een Private Cloud kan refereren naar een interne of externe oplossing op gereserveerde hardware. Dit valt eigenlijk niet meer binnen de Cloud definitie (schaalbaarheid, elasticiteit, afgerekend op basis van verbruik), maar kan van net zo toegevoegde waarde zijn!

Een keuze maken

Hoewel de meeste aanbieders schermen met capaciteit en scherpe prijzen zijn er veel meer variabelen die van belang zijn. Zo zal allereerst gekeken moeten worden of de geboden oplossing voldoet aan de gestelde eisen, beschikbaarheidsniveau’s, dienstverlening, security compliance, back-up mogelijkheden, performance, overboeking, geografische redundantie, opzegtermijn, exit strategie etc. Wij brengen bovenstaande ook graag voor uw organisatie in beeld.

Blijf op de hoogte!

Wil jij op de hoogte blijven van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling?
Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

aanmelden