Netwijs, het nieuwe platform voor deklas.nu gebruikers

Met ingang van 1 januari 2014 is Netwijs het nieuwe platform voor leerkrachten en leerlingen binnen deklas.nu3 en XP.

Inhoudelijk kennen Netwijs en Leerwereld een grote overlap. Beide platformen zijn een veilige zoekmachine voor leerlingen. Het is voor leerlingen mogelijk om te zoeken naar informatie, foto’s en plaatjes, filmpjes en spelletjes. Toch zijn we ervan overtuigd dat we de scholen met Netwijs nog beter van dienst kunnen zijn dan met Leerwereld. Op Netwijs is een grotere hoeveelheid links, filmpjes en educatieve spelletjes beschikbaar dan op Leerwereld. Leerwereld had daarentegen meer non-educatieve spelletjes in zich. Echter, op de meeste scholen ligt de nadruk op het educatief bezig zijn achter de computer.

Bij Netwijs is het ook mogelijk om zelf lessen (dossiers) te arrangeren voor de leerlingen. Deze dossiers kunnen bijvoorbeeld aansluiten bij uw wereldoriëntatiemethode. Kinderen kunnen hier zelfstandig mee aan de slag, bijvoorbeeld als verdieping van de les, maar ook als pre-teaching kan dit prima ingezet worden. Er wordt gebruik gemaakt van online materiaal dat je naar wens in de dossiers kunt zetten. Voor de leerkrachten die niet zelf hun lessen willen maken, zijn er ruim 435 direct toe te passen digitale wereldoriëntatielessen, gebaseerd op de kerndoelen. Naast het lesmateriaal voor WO is er ook veel materiaal beschikbaar voor alle andere schoolvakken. Onder andere 300 digitale spellingsoefeningen, gebaseerd op de Cito-categorieën.

Ook voor het jonge kind is Netwijs zeer geschikt. Door de koppeling met Spelen met Bit is Netwijs een fijne en veilige plek om jonge kinderen op het internet te laten werken. Voor hen staan er leerspelletjes klaar waar ze zo mee aan de slag kunnen.

Netwijs heeft een samenwerking met KidsWEEK. Deze samenwerking biedt het onderwijs een combinatie van gedrukt en digitaal lesmateriaal. Door het gebruik van digitaal beeld en geluid in combinatie met actuele teksten worden realistische situaties geschetst voor basisschoolleerlingen, die aansluiten bij de actualiteit. Binnen Netwijs vindt u onder andere een eigen pagina van KidsWEEK.

Netwijs is via alle devices te benaderen; PC, laptop, tablet of telefoon. Volgens ons is Netwijs een aanwinst voor de hedendaagse leerkracht en leerling.


Marloes de Vetten

Marloes de Vetten is onderwijsconsulent en sinds 2008 werkzaam bij Heutink ICT. Voordat ze bij Heutink ICT aan het werk ging, was ze leerkracht en tevens ICT’er op een basisschool. Ze houdt ervan om leerkrachten uit te dagen om ICT binnen het onderwijs een goede, doelgerichte plek te geven. Op een eenvoudige manier ICT zó inzetten dat het een meerwaarde is voor je onderwijs.

Meld je aan voor de job alert

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van vacatures, traineeships en loopbaanontwikkeling? Meld je dan aan voor de job alert en krijg als eerste alle relevante updates.