Wakker talent aan met een praktijkgerichte stage

Hoe zorg je ervoor dat studenten relevante praktijkervaring opdoen? Gerben ten Buuren, docent bij ROC van Twente te Hengelo, is al jarenlang begeleider van stagiairs en weet als geen ander hoe belangrijk het volgen van een stage is. Niet alleen voor de stagiairs ziet hij voordelen, maar ook voor de werkgevers. In het tweede deel van een drieluik gaan we in gesprek met Gerben over ‘omdat-het-moetjes’, mismatches en zijn ervaring met Heutink ICT en Odin Groep.

Gerben ten Buuren is begeleider van stagiairs die informatie-en communicatietechnologie studeren en begeleidt studenten die een opleiding volgen zoals ICT-beheerder en applicatie-en mediaontwikkelaar. Hij ziet de duidelijke voordelen voor stagebedrijven: “Vaak wordt er licht gedacht over het aannemen van stagiairs. De stigma’s van het koffiehaalhulpje zijn bij iedereen bekend en er zijn nog steeds bedrijven die het aanbieden van een stage zien als een ‘omdat-het-moetje’. Maar een stagiair komt net kijken en kijkt daardoor met een frisse blik naar de organisatie. Bovendien is het een mogelijke investering in toekomstig personeel. Zo hebben maar liefst twaalf stagiairs bij Odin Groep na hun stageperiode een contract aangeboden gekregen.”

Met name over het aanmoedigen van kennisontwikkeling is Gerben bevlogen: “Talent moet aangewakkerd worden. Het stagebedrijf moet zich ervan bewust zijn dat ze niet een student binnenhalen, maar een medewerker. Voor de ontwikkeling is het zo belangrijk dat stagiairs zelfstandig worden gelaten en daadwerkelijke IT-problemen mogen oplossen. Die eerste praktische kennismaking met het bedrijfsleven is cruciaal, omdat je met de studie enkel en alleen theorie krijgt. In het beroepsveld doe je vaardigheden en kennis op die we in het onderwijs niet kunnen simuleren. Toch zijn er maar weinig bedrijven die het aandurven om een stagiair echt volwaardig mee te laten lopen.”

De samenwerking tussen ROC van Twente en Odin Groep verloopt daarin wat betreft Gerben optimaal: “Ik heb al dertien jaar een intensieve samenwerking met Koen Nagtegaal, stagebegeleider bij Odin Groep en Heutink ICT, en ik weet in welke omgeving de stagiairs terechtkomen. Het enthousiasme waarmee Koen de begeleiding doet weten zowel de stagiairs als ik enorm te waarderen. Die persoonlijke klik is een belangrijke drijfveer om samen te werken. Natuurlijk hebben we in die dertien jaar ook weleens een mismatch gehad. Twee stagiairs konden niet de klik vinden met de IT-sector en hebben dan ook voor totaal andere carrièrepaden gekozen. Ook dat hoort erbij. Op die leeftijd moet je ontdekken waar je passie ligt en als blijkt dat je niet gelukkig wordt van het werk dat je doet, moet je op zoek gaan waar je wél je voldoening uithaalt. Ik zie liever dat ze daar op die leeftijd achter komen dan dat ze op hun dertigste ontevreden zijn. Maar een score van twee uit 33 stagiairs is niet slecht, dacht ik zo”, lacht Gerben. “Stagelopers bij Odin Groep komen dan ook zeer tevreden terug. Is toch prachtig om te zien dat als de studenten hun medeleerlingen vertellen dat ze een supergave stage hebben gehad? Dat geeft de ultieme voldoening.”


Dit is deel twee van een drieluik. Benieuwd naar het eerste deel? Je leest ‘m hier.

Ook stagelopen bij Odin Groep?

Odin Groep heeft continu tussen de 10 en 16 stageplekken en afstudeeropdrachten voor mbo, hbo- en wo-studenten. Veel studenten van Windesheim, Saxion en de Universiteit Twente hebben met succes opdrachten vervuld voor ons en zijn niet zelden als starter ingestapt. Ben jij de volgende? Bekijk ons overzicht.w