Zo begeleidt Odin Groep haar stagiairs

Zo’n twaalf tot zestien stagiairs lopen elk halfjaar stage bij Odin Groep en de onderliggende bedrijven Previder, Heutink ICT, web2work en Winvision. Afstudeerders en meewerkstagiairs doen onder begeleiding relevante werkervaring op in hun vakgebied. In het eerste deel van een drieluik gaan we in gesprek met Koen Nagtegaal, projectplanner van Heutink ICT. De afgelopen tien jaar heeft hij maar liefst 37 stagiairs onder zijn hoede gehad. Van Joshua tot Kristian en van Tim tot Stefan; allemaal kregen ze begeleiding van Koen. Bevlogen vertelt hij over het belang van een stage en de voorbereiding op het ‘eggie’.

Bij Odin Groep lopen stagiairs een halfjaar op de werkvloer mee om ervaring op te doen. Het merendeel zijn IT-gerelateerde functies, zoals projectengineering, development en servicemanagement. Ook op de buitendienst van Heutink ICT zijn elk halfjaar twee stagiairs werkzaam. Vanaf dag één draaien zij volop mee in het bedrijfsleven. Koen Nagtegaal, projectplanner en begeleider, vertelt: “Ze ontvangen een laptop, smartphone, auto van de zaak en krijgen intensieve trainingsdagen. Al op dag drie gaan ze met onze netwerkspecialisten mee op locatie en leren ze de fijne kneepjes van het vak. Gaandeweg gaan ze mee met onderhoudscontracten en beoordelen ze zelf servers en netwerken op locatie. Zo leren ze de theorie om te zetten in de praktijk.”

Het maken van stappen is volgens Koen één van de belangrijkste speerpunten: “We laten de stagiairs in het begin over de schouders van onze netwerkspecialisten meekijken, maar verwachten dat ze op den duur ook technische implementaties uitvoeren. We gooien ze graag in het diepe, maar natuurlijk gebeurt dat altijd onder begeleiding. De studenten leren hun eigen taken plannen en communiceren met de klant. Ze komen vaak als verlegen jongens binnen, maar vertrekken als zelfstandige mannen. Het merendeel blijft zelfs hangen en krijgt een contract aangeboden.”

Klaarstomen

Naast de persoonlijke begeleiding van de coach krijgen de stagiairs door middel van workshops, persoonlijkheidsanalyses en educatieve sessies de kans zichzelf te ontwikkelen. Middels dat begeleidingstraject wordt extra aandacht besteed aan persoonlijke ontwikkeling. Volgens Nagtegaal de ideale manier om de studenten voor te bereiden op het echte werk: “Je kunt hier echt enorme stappen maken. Als je laat zien dat je graag wilt leren en fanatiek bent, krijg je van ons de kans om jezelf te ontwikkelen. Natuurlijk is het belangrijk dat stagiairs inzet tonen en gemotiveerd. Doe je dat niet dan kan het ook weleens vervelend worden. Gelukkig is dat nog niet gebeurd. In de afgelopen tien jaar hebben we slechts één iemand zien vertrekken, maar dat was omdat hij erachter kwam dat het toch niet zijn droombaan is.”

Toekomstperspectief

Van de 37 stagiairs die Koen heeft begeleid, zijn er uiteindelijk maar liefst twaalf in dienst getreden bij Odin Groep. Een aantal waar Koen trots op is: “Het toekomstperspectief bij ons is heel groot. De stagiairs liepen stage op de buitendienst van Heutink ICT, maar sommigen werken inmiddels op de servicedesk van Heutink ICT of Previder. Het is toch prachtig om te zien dat die mannen in korte tijd razend veel stappen hebben gemaakt”, glundert Koen. “Dat is ook de kracht van Odin Groep, dat medewerkers zijdelings stappen kunnen maken bij de verschillende bedrijven. Zo doen ze niet alleen bij diverse afdelingen ervaring op, maar ook bij verschillende bedrijven.”


Ook stagelopen bij Odin Groep?

Odin Groep heeft continu tussen de 10 en 16 stageplekken en afstudeeropdrachten voor mbo, hbo- en wo-studenten. Veel studenten van Windesheim, Saxion en de Universiteit Twente hebben met succes opdrachten vervuld voor ons en zijn niet zelden als starter ingestapt. Ben jij de volgende? Bekijk ons overzicht.